Pobuna protiv Moralesa: Policija će biti na strani naroda, a ne uz generale

Regionalni lider Luis Fernando Kamačo, medijski najvidljiviji i najradikalniji bolivijski opozicionar, zatražio je od vojske i policije da u krizi izazvanoj reizborom Moralesa stanu na stranu opozicije
1599 pregleda 0 komentar(a)
Policajci u Kočabambi, Foto: Reuters
Policajci u Kočabambi, Foto: Reuters

Policijske jedinice u tri bolivijska grada su se pobunile protiv predsjednika Eva Moralesa, čiju ostavku opozicija zahtijeva poslije spornih izbora.

Prva se juče pobunila taktička jedinica u centralnom gradu Kočabamba, a uskoro potom i specijalci u glavnom gradu Sukreu i uporištu opozicije Santa Kruzu.

"Otkazali smo poslušnost", rekao je jedan policajac iz Kočabambe, dok je drugi naveo da će policija "biti na strani naroda, a ne uz generale". Obojici su lica bila sakrivena.

Na snimcima koji su direktno emitovani na televiziji vidi se dvadesetak policajaca koji se penju na krov zgrade policijske uprave sa bolivijskom zastavom dok ih desetine mladih demonstranata hrabre s ulice.

"Policija Čukisake (četvrti Sukrea) ujedinila se u podršci saborcima koji su otkazali poslušnost u Kočabambi", rekao je, takođe maskirani, policajac iz Sukrea.

Moralesova vlada još nije reagovala na pobunu.

Regionalni lider Luis Fernando Kamačo, medijski najvidljiviji i najradikalniji bolivijski opozicionar, zatražio je danas od vojske i policije da u krizi izazvanoj reizborom Moralesa stanu na stranu opozicije.

Kamačo je bio na mitingu u La Pazu kada je stigla vijest o pobuni u Kočabambi.

Okupljeni demonstranti su skandirali "Prijatelju policajče, narod je s tobom".

Kriza u Boliviji traje već tri nedjelje, a u postizbornom nasilju je život izgubilo troje ljudi dok je oko 200 povrijeđeno.

Bonus video: