Da li je Americi potreban još jedan milijarder u trci 2020?

Trostrukom gradonačelniku Njujorka ne fali privlačnih atributa, ali će se suočiti sa velikim preprekama ako odluči da formalno uđe u trku za Bijelu kuću
5963 pregleda 0 komentar(a)
Ulazak bi mogao naškoditi demokratskim kandidatima koji su već u trci, Foto: Reuters
Ulazak bi mogao naškoditi demokratskim kandidatima koji su već u trci, Foto: Reuters

Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg ima novac i ugled da uzdrma predsjedničku trku američkih demokrata, ali će se suočiti sa velikim preprekama za nominaciju ako odluči da se formalno kandiduje.

Odluka da učestvuje bila bi zaokret za 77-godišnjeg medijskog tajkuna jer je u martu objavio da ne ulazi u trku za Bijelu kuću.

Blumberg je dovoljno bogat da finansira svoju kampanju. “Forbs” procjenjuje njegovo trenutno bogatstvo na 53,4 milijarde dolara, što je više ne samo od carstva nekretnina aktuelnog predsjednika Donalda Trampa, nego i od imovine Ruperta Mardoka, Teda Tarnera i Samnera Redstona zajedno.

Zato je potencijalna kandidatura osmog Amerikanca po bogatstvu odmah izazvala kritike da je samo još jedan bogati biznismen koji želi da kupi izbore.

“Nema ničeg većeg od ega bogatog, starog bijelca. Tako imamo još jednog milijardera bez narodne podrške koji je na putu da uđe u predsjedničku trku 2020”, piše britanski “Gardijan”, podsjećajući da se Tom Stejer pridružio trci u julu.

Mogućnost Blumbergovog ulaska u trku, reklo bi se, ne zabrinjava Trampa, koji je novinarima rekao “Ne postoji niko sa kim bih se radije nadmetao od malog Majkla.”

Njegova kandidatura nije iznenađenje i od 2008. nije bilo predsjedničkih izbora a da se nije spekulisalo o Blumbergovoj kandidaturi.

Blumberg će se suočiti i sa pitanjima o učinku tokom tri mandata gradonačelnika Njujorka, posebno od progresivnog krila Demokratske stranke, i u vezi sa tim zašto je potreban u trci koja već ima 17 kandidata koji žele da izađu na crtu republikancu Trampu u novembru sljedeće godine.

“Ne postoji izborna jedinica za Majkla Blumberga koju nije već zauzeo jedan od kandidata koji se već nadmeću”, izjavio je za Rojters Čarls Čemberlen, čelnik progresivne grupe iz Vermonta, Demokratija za Ameriku.

Blumberg, međutim, sumnja da bilo koji od trenutnih kandidata može poraziti Trampa. Ankete pokazuju da su tri vodeća kandidata demokratske trke senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren, senator iz Vermonta Berni Sanders, koji vode progresivno krilo, i umjerenjak Džo Bajden, bivši potpredsjednik.

Blumberg kritikuje Vorenovu i njenu želju da uvede porez superbogatima od kojeg bi finansirala programe, od univerzalne zdravstvene njege do besplatnih koledža.

Bajden zaostaje za svojim glavnim rivalima u prikupljanju donacija. Blumberg bi vjerovatno nastojao da pridobije Bajdenove umjerene birače.

“To je skoro kao da se kandiduje zato što želi da zaustavi Elizabet Voren”, kaže o Blumbergu Bred Benon, strateg demokrata koji savjetuje progresivne grupe i sindikate.

“To je loše za Bajdena, ali odlično za Elizaber Voren”.

Bajden
Bajden zaostaje u prikupljanju donacija(Foto: Reuters)

Jedan Blumbergov čovjek od povjerenja je nedavno rekao: “Ako ispadne Bajden, upada Blumberg”.

Blumberg vjeruje da umjerenjaci u Demokratskoj stranci pate zato što je posustala kampanja Džoa Bajdena, čiji bi pad mogao otvoriti vrata Vorenovoj ili Sandersu koji će, kako Blumberg strahuje, pozicionirati stranku previše lijevo da bi pobijeio Trampa.

Ankete pokazuju da većina demokrata ne dijeli njegovo nezadovoljstvo kandidatima. Ispitivanje koje je krajem oktobra i početkom novembra sproveo Univerzitet Monmaut pokazalo je da su tri četvrtine demokrata zadovoljne izborom kandidata, a da samo 16 procenata želi nekoga drugoga, prenio je Rojters.

“Gardijan” navodi da Blumbergov ulazak u trku nije pokazatelj nezadovoljstva pristalica stranke, nego dokaz da je centristički politički establišment zabrinut da su odbrojani njegovi dani uticaja i moći.

Timoti Hegl, politikolog sa Univerziteta Ajova, kaže za Rojters da bi Blumbergova kandidatura mogla imati suprotan efekat od onog koji on želi.

“Ako uđe, to bi moglo podijeliti glasove za Bajdena, Pita Butidžidža i Ejmi Klobučar, kandidate koji žele da zauzmu centralnu traku - a to bi na kraju pomoglo Sandersu i Vorenovoj, što djeluje suprotno njegovim očekivanjima”.

Izvršni direktor i osnivač kompanije Blumberg LP, koja se bavi finansijskim podacima i medijima, bio bi drugi najstariji među demokratama, u trci gdje godine jesu problem.

Sanders, koji je zbog srčanog napada napravio pauzu u kampanji, ima 78 godina. Bajden ima 76, a Vorenova 70. Donald Tramp ima 73 godine.

Blumberg će se suočiti i sa pitanjima povodom odluke da se za gradonačelnika Njujorka 2001. kandiduje kao republikanac. Za treći mandat 2009, kandidovao se kao nezavisni. Vagajući hoće li se kandidovati za predsjednika, 2018. je ponovo promijenio stranku i registrovao se kao demokrata.

Nakon što je napustio funkciju, postao je jedan od najsnažnijih zagovornika mjera za kontrolu oružja, dajući milione dolara grupama koje traže da se zabrani prodaja nekih vrsta oružja i oteža kupovina drugih.

“Biće teško, ali nikad nismo vidjeli kandidata sa ovoliko resursa na raspolaganju”, rekao je operativac demokrata iz Ajove Grant Vudard, saradnik Hilari Klinton 2008.

“Puno ljudi ovdje još nije donijelo odluku. Možda i dalje ima prostora za njega”, dodao je.

Kako je postao najbogatiji u medijima

Blumberg, sin računovođe i sekretarice, rođen je u Bostonu. Po završetku studija poslovnog upravljanja na Harvardu 1966, zaposlio se u njujorškoj investicionoj banci Salomon braders. CNN piše da je postao zvijezda Vol strita u firmi, čije vođe su ga ubijedile da preuzme njeno informatičko odjeljenje 1979.

Blumberg je 1981. otpušten iz Solomona uz otpremninu od 10 miliona dolara.

Taj novac je iskoristio da pokrene sopstveno finansijsko medijsko carstvo i postane jedan od osnivača firme Innovative Market Systems iste godine.

“Nisam samo sjedio i pitao se šta se dešava sa starom firmom. Nikad se nisam okretao za sobom”, napisao je u autobiografiji 2011.

Tada 39-godišnji Blumberg je iskoristio znanje iz finansija i informacione tehnologije, koje je stekao u Solomonu, da osnuje Blumberg terminal 1982, kompjuterski sistem koji omogućava brzu obradu najrazličitijih finansijskih podataka u realnom vremenu.

Firma čiji su računarski sistemi postali sveprisutni na Vol stritu, 1986. je preimenovana u Blumberg L.P. Kompanija je 1990. osnovala svoju novinsku agenciju, prije pokretanja Bloomberg.com 1993.

Nezadovoljan poslovnim uspjehom, Blumberg se kandidovao za gradonačelnika Njujorka 2001, naslijedivši Rudolfa Đulijanija nakon napada 11. septembra. Kao prvi čovjek Njujorka, donosio je kontroverzne odluke poput politike koja je omogućavala policiji da zaustavlja i pretresa ljude na ulici, i kritikovana je kao rasistička zato što su meta uglavnom bili crnci. Afričko-američki birači su od ključnog značaja za demokrate.

Blumberg je takođe vršio pritisak na gradsko vijeće da privremeno promijeni pravila o ograničavanju mandata kako bi mogao da se kandiduje treći put.

Kritikovan je i zato što je pokušao da ograniči prodaju gaziranih sokova na najviše pola litra u čaši. Predlog je izazvao velike kritike naroda i na kraju je odbačen na njujorškim sudovima.

Međutim, kako navodi CNN, ukupan kvalitet života u Njujorku se poboljšao tokom Blumbergovog mandata. Opala je stopa kriminala. Porasla je stopa uspješnog završetka u gradskim školama. Rast su ostvarili i prihodi grada, kao i Blumbergovo lično bogatstvo.

Korisnička baza terminala Blumberga L.P. se više nego udvostručila, na sadašnjih 325.000 pretplatnika sa 160.000, koliko ih je imala 2001, prema podacima kompanije.

Godišnji prihod kompanije je premašio deset milijardi dolara 2018, prema podacima jednog analitičara.

“Forbs” je u martu označio Blumberga kao devetu najbogatiju osobu u svijetu i najimućnijeg medijskog magnata na planeti.

Bonus video: