"Katastrofalna opasnost od požara": Evakuacije duž istočne obale Australije (VIDEO)

Šumski požari su česta i smrtonosna prijetnja u vrijeme vrućih i suvih ljeta u Australiji, ali trenutno izbijanje požara mnoge je iznenadilo
1406 pregleda 0 komentar(a)

Vlasti su proglasile vanredno stanje duž velikog dijela istočne obale Australije u ponedjeljak, a stanovnike u visoko rizičnim područjima pozivaju na evakuaciju zbog nadolazećih "katastrofalnih" požara.

U šumskim požarima koji su harali Novim Južnim Velsom i Kvinslendom poginule su tri osobe, a uništeno je više od 150 domova.

Vlasti očekuju da će nepovoljni vremenski uslovi, vrućina i vjetar u utorak doseći neviđene nivoe.

Šumski požari su česta i smrtonosna prijetnja u vrijeme vrućih i suvih ljeta u Australiji, ali trenutno izbijanje požara mnoge je iznenadilo.

"Svi moraju biti na oprezu bez obzira gdje se nalazili i svi trebaju pretpostaviti najgore. Ne možemo dopustiti opuštanje", rekla je premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Berejiklian.

Vazduh u Sidneju vidno zagađen od požara
Vazduh u Sidneju vidno zagađen od požara(Foto: Reuters)

U Sidneju, najnaseljenijem gradu u zemlji sa više od pet miliona stanovnika proglašena je "katastrofalna opasnost od požara" za utorak kada bi temperature od 37 Celzijusa u kombinaciji sa snažnim vjetrovima mogle stvoriti smrtonosne uslove.

"Sutra je naglasak na zaštiti života, imovine i osiguravanju što veće sigurnosti za sve", rekla je Berejiklian.

Vlasti su naglasile da čak ni kuće otporne na vatru neće moći izdržati katastrofalne uslove, a u utorak će biti zatvoreno više od 100 škola. Požari su imali poguban uticaj na divlje životinje u Australiji. Strahuje se da je oko 350 koala stradalo.