SLJEDEĆE POMRAČENJE 2032. GODINE

Minijaturno pomračenje Sunca: Merkur prešao preko Sunčevog diska

U Kejp Kanaveralu, na Floridi, ljubitelji svemira su danas dobili dva spektakla: siluetu Merkura preko Sunčevog diska, dok je privatna kompanija "SpaceX" lansirala 60 malih satelita za svjetski internet-servis
1671 pregleda 0 komentar(a)
Pomračenje Sunca, Foto: AP
Pomračenje Sunca, Foto: AP

Pri današnjem minijaturnom pomračenju Sunca planeta Merkur prešala je preko ogromnog Sunčevog diska, što se rijetko viđa.

Ljubitelji astronomije su s filterima za Sunčevu svjetlost preko dvogleda i teleskopa pokušavali da uoče Merkur - malu crnu tačkicu, kako prelazi između Zemlje i Sunca.

Ta pojava se u Srednjoj i Južnoj Americi i na istoku SAD i u Kanadi mogla posmatrati čitavih pet sati, ali drugdje u svijetu gotovo da nije, osim u Aziji i Australiji, gdje je trajala kraće.

Merkur je najmanja planeta Sunčevog sistema, najbliža Suncu. Sljedeći put će "pomračiti" Sunce tek 2032. godine, a Sjeverna Amerika će sljedeće "pomračenje", poslije današnjeg, moći da vidi tek 2049. godine.

U Kejp Kanaveralu, na Floridi, ljubitelji svemira su danas dobili dva spektakla: siluetu Merkura preko Sunčevog diska, dok je privatna kompanija "SpaceX" lansirala 60 malih satelita za svjetski internet-servis.

Kod Rta (Kejp) Kanaveral na Floridi, nalazi se "Svemirski centar Džon F. Kenedi" koji NASA koristi za lansiranje svemirskih letjelica i za druge poslove iz svemirskih programa SAD. U postorojenjima na tom području od 570 kvadratnih kilometara, otvorenim 1957. godine, radi 17.000 ljudi.