ANJEZ POZVALA NA RASPISIVANJE IZBORA

Senatorka se proglasila za predsjednicu Bolivije; Morales: Najodvratniji državni udar

Anjez (52), desničarka i druga potpredsjednica Senata, proglasila se za predsjednicu iako u parlamentu nije bilo kvoruma, tvrdeći da je "neophodno stvaranje klime socijalnog mira" u zemlji pogođenoj političkom krizom od predsjedničkih izbora krajem oktobra
5075 pregleda 13 komentar(a)
Anjez, Foto: Reuters
Anjez, Foto: Reuters

Bolivijska senatorka Henin Anjez proglasila se za vršioca dužnosti predsjednika države, što je doskorašnji predsjednik Evo Morales ocijenio da se radi o "državnom udaru" iz samonametnutog egzila u Meksiku.

Anjez (52), desničarka i druga potpredsjednica Senata, proglasila se za predsjednicu iako u parlamentu nije bilo kvoruma, tvrdeći da je "neophodno stvaranje klime socijalnog mira" u zemlji pogođenoj političkom krizom od predsjedničkih izbora krajem oktobra.

"Želimo da što prije raspišemo izbore", rekla je Anjez. 

Ona je na vlast došla nakon što su ostavke, nakon Moralesa, podnijeli i svi ostali nasljednici predviđeni ustavom, što će reći potpredsjednik države, predsjednica i prvi potpredsjednik Senata kao i predsjednik parlamenta.

Anjez je položila zakletvu u zgradi vlade, iako nije bilo nikoga ko bi zakletvu primio, a Ustavni sud je odobrio njeno postavljenje.

"Odigrao se najpametniji i najodvratniji državni udar u istoriji", napisao je na Tviteru Evo Morales, i osudio samoproglašenje Anjez za predsjednicu, "okruženu saučesnicima i pod vođstvom vojske i policije koji represiraju narod".

Morales je obećao da će nastaviti "borbu" i da neće prestati da se bavi politikom.

On se takođe zahvalio Meksiku na tome što mu je "spasao život". 

S Moralesom su u egzil otišli i potpredsjednik Alvaro Garsija Linera i ministarka zdravlja Gabrijela Montanjo.

Doskorašnji šef države je u ponedjeljak uveče tvitovao da "se loše osjeća jer napušta zemlju iz političkih razloga" ali i da će se vratiti "još jači i energičniji". 

On je u nedjelju podnio ostavku pod pritiskom vojske.

Lideri bolivijske opozicije su pozdravili proglašenje Anjez za predsjednicu, a predvodnik uličnih protesta Luis Fernando Kamačo je pozvao na njihovo obustavljanje..

Prema ustavu, novi predsjednički izbori moraju biti raspisani u roku od 90 dana od ostavke šefa države.

Stanje poslije tronedjeljnih protesta je takvo da je policija, ocijenivši da je "preslaba", u ponedjeljak zatražila pomoć vojske. 

Snage bezbjednosti su raspoređene u La Pazu, dok se Moralesove pristalice okupljaju na trgu San Fransisko, nedaleko od parlamenta.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro, Moralesov saveznik, zatražio je od bolivijske vojske da vrati Moralesa na vlast i ocijenio da je Bolivija u opasnosti od "građanskog rata".