"U MNOGE STVARI TEŠKO POVJEROVATI"

Kremlj o postupku opoziva Trampa u Kongresu SAD: Malo veze sa stvarnošću

Kremlj je ranije umanjivao značaj istrage specijalnog savjetnika američkog Ministarstva pravde Roberta Mulera koji je našao dokaze za rusko uplitanje u izbore 2016. godine
863 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Kevin Lamarque/Reuters
Donald Tramp, Foto: Kevin Lamarque/Reuters

Rusija je danas povukla paralelu između procesa opoziva američkog predsjednika Donalda Trampa i optužbi za miješanje Moskve u izbore u SAD na kojima je on pobijedio.

Upitan o današnjem početku saslušanja u Kongresu SAD, portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da "postoji mnogo stvari u koje je teško povjerovati".

Peskov, portparol Vladimira Putina, uporedio je proces protiv Trampa u Kongresu sa američkim tvrdnjama o ruskom miješanju u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine, za koje je naveo da imaju "malo veze sa stvarnošću".

Kremlj je ranije umanjivao značaj istrage specijalnog savjetnika američkog Ministarstva pravde Roberta Mulera koji je našao dokaze za rusko uplitanje u izbore 2016. godine.

Muler je zaključio da nije bilo dovoljno dokaza o zavjeri između Trampovog izbornog štaba i Rusije, ali je podigao optužnice protiv 12 pripadnika ruske vojne obavještajne službe, zbog upada u kompjutere američke Demokratske stranke i mejlove članova izbornog štaba kandidatkinje demokrata na izborima 2016. Hilari Klinton.

Demokrate su u Predstavničkom domu Kongresa SAD pokrenule postupak opoziva Trampa, pošto se saznalo da je američki predsjednik vršio pritisak na Ukrajinu da pokrene istragu protiv njegovog rivala Džozefa Bajdena, mogućeg kandidata demokrata na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Tramp je od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog tražio da istraži da li je Bajden kao potpredsjednik SAD prekinuo istragu ukrajinskog tužioca o gasnoj kompaniji "Burisma" u čijem je Upravnom odboru bio njegov sin Hanter.

Predsjednik SAD postupak opoziva u Kongresu naziva "prevarom".

Preporučujemo za Vas