Napadi i prijetnje smrću kao dio svakodnevice

Akteri prošlih političkih skandala upozoravaju svjedoke u istrazi protiv Trampa da će im Bijela kuća zagorčati život
3893 pregleda 0 komentar(a)
„Politika je krvavi sport”: Valeri Plejm, Foto: Reuters
„Politika je krvavi sport”: Valeri Plejm, Foto: Reuters

Džon Din je ušao u program zaštite svjedoka. Valeri Plejn se plašila za bezbjednost svoje djece.

Oboje su veterani američkih političkih skandala koji su ugrožavali Bijelu kuću, i upozoravaju svjedoke koji istupe protiv predsjednika Donalda Trampa na saslušanjima u okviru istrage o impičmentu. Život će im se promijeniti, moglo bi postati ružno, a prijetnje smrću će postati njihova svakodnevica, piše Rojters.

„Svjesni ste da je politika krvavi sport, ali se nikada ne možete pripremiti za ono što predstoji”, kazala je Plejnova, koja je bila u centru afere 2003. godine koja je uzdrmala predsjednika Džordža Buša.

Predstavnički dom, kojim dominiraju demokrate, u srijedu je počeo da poziva prve svjedoke u istrazi o impičmentu, saslušavajući zvaničnike koji su se bavili američkom politikom u Ukrajini.

Ovakvi skandali su u prošlosti pretvarali anonimne birokrate ili tajne operativce u slavne ličnosti. Oni koji su bili na suprotnoj strani od predsjednika spoznali su kako Bijela kuća može da zastrašuje, naročito uz podršku spoljnih saradnika i medijskih saveznika.

Tramp i njegove pristalice su već počeli sa napadima na jednog svjedoka, američkog potpukovnika Aleksandra Vindmena. On je bio među američkim zvaničnicima koji su pratili Trampov razgovor sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Prema transkriptu njegovog svjedočenja, Vindmen je kazao da nema sumnje da je Tramp tražio da Ukrajina otvori istragu o Džou Bajdenu u zamjenu za posjetu Zelenskog Sjedinjenim Državama. Vindmen je takođe kazao da vjeruje da su odnosi SAD i Ukrajine narušeni zbog postupaka administracije.

Prema pisanju Rojtersa, na meti Trampovih pristalica je i anonimni zviždač čija su pitanja o razgovoru predsjednika SAD i Zelenskog inicirala istragu.

Ako se suprotstavite predsjedniku, kao što su to uradili Din, savjetnik u Bijeloj kući u skandalu Votergejt, i službenica Linda Trip u impičmentu bivšeg predsjednika Bila Klintona, to može izazvati lavinu izliva mržnje.

Džon Din
Opisao zataškavanje Votergejta: Din(Foto: Reuters)

Međutim, ako priteknete u pomoć predsjedniku, to se može i te kako isplatiti. Kada je zaposleni u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Oliver Nort poletno svjedočio u korist predsjednika Ronalda Regana u aferi Irangejt, postao je miljenik konzervativaca i stekao novu karijeru medijske ličnosti i političkog aktiviste.

Plejmova, bivša CIA operativka i demokratska kandidatkinja za mjesto u Predstavničkom domu, postala je slavna zbog uloge u diskreditovanju Bušovih opravdavanja za ulazak u rat u Iraku.

Jedan Bušov saradnik je jednom novinaru otkrio da je Plejmova radila za CIA, izloživši je napadima predsjednikovih pristalica, usljed čega je morala da podnese ostavku jer više nije mogla da radi kao tajni agent. Ona je za Rojters kazala da je godinama bila na meti napada, a novim svjedocima savjetuje da dobro paze na porodicu i prijatelje i da ne izgube iz vida viši cilj. „Ovo je tako važan, istorijski trenutak za našu zemlju”, kazala je Plejmova.

Linda Trip, koja je ohrabrila bivšu stažistkinju u Bijeloj kući, Moniku Luinski, da istupi i demantuje Klintona, koji je tvrdio da nijesu bili u vezi, nije se javljala na pozive Rojtersovih novinara. Ona je, međutim, u govoru 2018. kazala da joj je „bilo gotovo nemoguće da povrati ugled”, nakon napada Klintonovih saveznika. „To ne može ni sa čim da se poredi i ništa vas ne može pripremiti za to”, kazala je Tripova u obraćanju povodom Dana zviždača.

Din, koji je bio savjetnik u administraciji predsjednika Ričarda Niksona, izazvao je bijes predsjednikovih ljudi nakon što je javno pred odborom Senata detaljno opisao zataškavanje Votergejta.

To je dovelo do takvih prijetnji smrću da je 18 mjeseci proveo u programu zaštite svjedoka, kazao je Din za Rojters. On je dodao da bi svjedoci u istrazi o impičmentu Trampa mogli da izbjegnu takav tretman ukoliko bi republikanski lideri ublažili retoriku, ali je kazao da je pesimista naročito zato što se neki od njih zalažu za otkrivanje imena zviždača.

Imajući u vidu da je reakcija neizbježna, Din ima samo jedan savjet: „Ukoliko govorite istinu, onda nemate zbog čega da brinete”.

Bonus video: