Trampova administracija pojačala agresivne mjere, Kina spremna da preduzme kontramjere

"Najavljene američke tarife su potpuno neosnovane i predstavljaju tipičnu unilaterlanu i protekcionističku praksu koju Kina snažno osuđuje i čvrsto joj se protivi", navedeno je u saopštenju kineskog Ministarstva trgovine
0 komentar(a)
Kina, SAD, Foto: Shutterstock
Kina, SAD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2018. 07:45h

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa pojačala je agresivne mjere u trgovini predlogom tarifa od 25 odsto na kineski uvoz u vrijednosti od 50 milijardi dolara usljed tenzija između Vašingtona i Pekinga zbog trgovinskog suficita Kine prema SAD i njene politike oko tehnologije, piše agencija AP.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavništva (USTR) objavila je spisak 1.300 kineskih proizvoda, uključujući industrijske robote i telekomunikacionu opremu, a predložene tarife neće odmah stupiti na snagu.

Kina je oštro osudila odluku SAD i spremna je da preduzme kontramjere kada su u pitanju američki proizvodi, saopštilo je kinesko Ministartsvo trgovine, prenijela je agencija Sinhua.

"Najavljene američke tarife su potpuno neosnovane i predstavljaju tipičnu unilaterlanu i protekcionističku praksu koju Kina snažno osuđuje i čvrsto joj se protivi", navedeno je u saopštenju kineskog Ministarstva.

AP navodi da će kompanije i potrošači imati mogućnost da lobiraju da bi se pojedini proizvodi skinuli sa liste ili neki drugi dodali.

Organizacija Internet asosiejšn (Internet Association) koja predstavlja kompanije kao što su Gugl (Google), Fejsbuk (Facebook) i Amazon izrazila je sumnju u odluku o prfelogu novih tarifa za Kinu, prenosi AP.

"Nema sumnje da američka vlada može i treba da se bavi pitanjima trgovine sa Kinom. Ipak potrošači i oni koji stvaraju američka radna mjesta ne treba da se nađu između dvije vatre", rekla je potpredsjednica te organizacije Melika Karol, dodavši da će to otežati uspjeh digitalne ekonomije.

Kina je u ponedjeljak, 2. aprila uvela carine na uvoz iz SAD u vrijednosti od tri milijarde dolare, što obuhvata svinjetinu, voće i druge proizvode, kao odgovor na odluke američkog predsjednika.

Spor s taksama je eskalirao poslije dugotrajnih tenzija između Vašingtona i Pekinga zbog ogromnog trgovinskog suficita Kine prema SAD i njene politike oko tehnologije, industrijskog razvoja i pristupa svojoj privredi za strane kompanije.

Bonus video: