Palestinski ambasador u UN zatražio međunarodnu zaštitu palestinskih demonstranata

Naveo je i da Palestinska uprava snažno podržava poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša na nezavisnu istragu ubistva demonstranata, a Izrael je optužio za kršenje međunarodnog prava i "namjerno, veliko i sistematsko" kršenje zakonske obaveze da štiti civile, prenijeli su izraelski mediji
0 komentar(a)
Pojas Gaze, sukobi, Foto: Reuters
Pojas Gaze, sukobi, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2018. 08:15h

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur apelovao je na Savjet bezbjednosti za momentalnu međunarodnu zaštitu palestinskih demonstranata nakon krvavih sukoba duž granice pojasa Gaze i Izraela prošle nedjelje.

Mansur je u pismu poslatom sinoć Savjetu naveo da je Izrael usvojio politiku "pucaj da ubiješ" tokom protesta koje je nazvao miroljubivim.

Naveo je i da Palestinska uprava snažno podržava poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša na nezavisnu istragu ubistva demonstranata, a Izrael je optužio za kršenje međunarodnog prava i "namjerno, veliko i sistematsko" kršenje zakonske obaveze da štiti civile, prenijeli su izraelski mediji.

U petak je oko 30.000 Palestinaca učestvovalo u demonstracijama duž granice tokom kojih je stotine demonstranata bacalo kamenice i "molotovljeve koktele" na izraelske vojnike s druge strane granice i kotrljalo zapaljene automobilske gume navodno s namjerom da ošteti i probije bezbjednosnu ogradu, a u jednom slučaju je otvorena vatra na izraelske vojnike.

U petak je ubijeno 18 Palestinaca, uključujući i one koji su nakadno podlegli ranama, a više od 1.400 ih je ranjeno. Izraelska vojska je odmah je u subotu navela da je deset poginulih pripadalo ekstremističkim organizacijama uključujući Hamas.

Izraelski zvaničnici su odbacili međunarodne kritike svog odnosa prema demonstracijama.

U utorak je ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman najavio da neće izmjeniti politiku prema palestinskim protestima duž granice.

On je upozorio da svako ko se približi ogradi dovodi svoj život u opasnost, a da su većina Palestinaca koji su ubijeni "dobro poznati teroristi, operativci vojnog krila Hamasa, kao i Islamskog džihada, a ne nevini civili".

"Nismo inicirali nikakve provokacije protiv stanovnika Gaze, mi štitimo naše stanovnike", rekao je Liberman.

Islamski ekstremistički Hamas, koji vlada Gazom, najavio je da će protesti trajati šest nedjelja.

Bonus video: