RIZIK ZA BUDUĆE KUPOVINE?

SAD upozorile Egipat na sankcije ukoliko trguju sa Rusijom

Egipatska vojska, koja je najveća u arapskom svijetu, okrenula se Rusiji prije godinu dana nakon što SAD nijesu odgovorile na zahteve za nabavku otprilike dvije desetine lovaca F-35
2576 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

 Visoki američki zvaničnik upozorio je Egipat da rizikuje da mu budu uvedene američke sankcije ukoliko kupi ruske borbene avione.

Pomoćnik sekretara Stejt departmenta u Birou za političko-vojne poslove R. Klark Kuper rekao je da planirana kupovina ruskih aviona dovodi "Egipat u opasnost od sankcija i u rizik od gubitka u budućim kupovinama".

Prema vojnim zvaničnicima u Kairu, Egipat je zaključio ugovor o kupovini ruskih aviona Su-35, za koje navode da će pomoći u borbi protiv višegodišnje pobune.

Egipatska vojska, koja je najveća u arapskom svijetu, okrenula se Rusiji prije godinu dana nakon što SAD nijesu odgovorile na zahteve za nabavku otprilike dvije desetine lovaca F-35, izjavio je jedan egipatski vojni zvaničnik.

Proteklih godina američka vojna pomoć je bila zaustavljena zbog zabrinutosti SAD zbog kršenja ljudskih prava, rekao je drugi zvaničnik, prenosi novinska agencija AP.

Egipat, jedan od najvećih primalaca američke vojne pomoći van NATO-a, posljednjih godina okreće se Rusiji radi vojne podrške.

Preporučujemo za Vas