"NE DIKTATURI"

Bolivija: Demonstracije Moralesovih pristalica, Katolička crkva pozvala na dijalog

"Dijalog je najprikladniji put za prevazilaženje razlika među Bolivijcima", rekao je generalni sekretar biskupske konferencije Bolivije Aurelio Pezoa
1010 pregleda 0 komentar(a)
Pristalice Eva Moralesa protestuju u La Pazu, Foto: Reuters
Pristalice Eva Moralesa protestuju u La Pazu, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.11.2019. 20:18h

Pristalice doskorašnjeg predsjednika Bolivije Eva Moralesa danas su ponovo protestovale tražeći odlazak desničara koji su nakon njegove iznuđene ostavke preuzeli vlast, dok je uticajna Katolička crkva pozvala na "dijalog" da bi se smirila zemlja u kojoj je tokom jednomjesečnog nasilja poginulo 23 ljudi.

Sredinom dana je više hiljada ljudi demonstriralo u centru La Paza zahtevajući "mir" u Boliviji.

Većinom Indijanci, kao i sam Morales, nosili su višebojne zastave andskih urođenika.

Neki su skandirali "Ne diktaturi" i tražili odlazak Žanin Anjez, desničarske senatorke koja se prošlog utorka proglasila za vršioca dužnosti šefa države, 48 sati nakon Moralesove ostavke.

Demonstranti su prelaznu vladu optužili za "represiju".

"Poštujte život! Ne mecima" pisalo je na jednom transparentu, kao podsjećanje na ubistvo devet uzgajivača koke u sukobima s vojskom i policijom nedaleko od Moralesovog uporišta Kočabambe.

Prema podacima Interameričke komisije za ljudska prava, od izbijanja nasilja prije mjesec dana život su izgubile 23 osobe.

Prve demonstracije krajem oktobra je organizovala opozicija, koja je optužila Moralesa da je izbornom krađom na izborima 20. oktobra došao do pobjede u prvom krugu.

Pod optužbama i pritiskom vojske, čija politička težina u Boliviji je ogromna, Morales je prije osam dana podnio ostavku i otišao u egzil u Meksiko.

Tada su njegove pristalice izašle na ulice.

Žanin Anjez je, ne bi li smirila situaciju, sinoć obećala "što brže" raspisivanje "transparentnih" predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Uticajna Katolička crkva u Boliviji je, pak, pozvala prelazne vlasti, sve stranke i civilno društvo na "dijalog".

"Dijalog je najprikladniji put za prevazilaženje razlika među Bolivijcima", rekao je generalni sekretar biskupske konferencije Bolivije Aurelio Pezoa.

Crkva ima važnu ulogu i njena riječ se sluša u zemlji gdje se skoro 75 odsto stanovnika izjašnjavaju kao katolici.

Bolivijski biskupi su još prošle nedjelje počeli sa inicijativama za dijalog prelaznih vlasti i Moralesovih pristalica.

Partija prvog Indijanca na čelu neke južnoameričke države, Pokret ka socijalizmu (MAS), koja ima većinu u oba doma parlamenta, predložila je manjim poslaničkim grupama da se danas sastanu da bi "radili, razgovarali, debatovali o političkoj situaciji" ali i "umirili" zemlju, rekla je poslanica Beti Janikes.

Vlada Žanin Anjez će morati da pregovara s partijom MAS o organizaciji predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Prema ustavu Bolivije, parlament treba da imenuje šest od sedam članova centralne izborne komisije.

Prethodni članovi tog organa su uhapšeni zbog "neregularnosti" na izborima na kojima je Evo Morales pobijedio u prvom krugu.

Pozivi na dijalog, bilo iz crkve, bilo iz MAS, i mogućnost skorih izbora nisu umanjili bijes Moralesovih pristalica.

Šest sindikata uzgajivača i žetelaca koke, čiji lider je Morales nekada bio, u subotu je dalo Anjez 48 sati da podnese ostavku.

Oni su tražili i da parlament usvoji zakon koji bi "garantovao održavanje izbora u roku od 90 dana".

Da bi obezbijedili da budu slušani, neki demonstranti su blokirali puteve koji povezuju La Paz s poljoprivrednim regionima koji hrane administrativnu prijestonicu a u gradu El Alto, svojevrsnom "blizancu" La Paza, blokirali su rafineriju nafte što je dovelo do nestašice goriva na pumpama.

Vlada je zbog toga odlučila da uveze 100 cisterni benzina i dizela iz Perua i Čilea, kao i da pošalje u La Paz 60 tona goveđeg i pilećeg mesa.

Preporučujemo za Vas