TRAMPOVA ADMINISTRACIJA MIJENJA PRISTUP

Povratak na Reganovu politiku, Pompeo: Jevrejska naselja nisu suprotna međunarodnom pravu

Obraćajući se novinarima u Stejt dipartmentu u Vašingtonu državni sekretar SAD je takodje rekao da, iako administracija SAD mijenja stav da naselja nisu u "saglasnosti sa međunarodnom pravom", ona ne zauzima stav o suverenitetu Izraela nad Zapadnom obalom
2983 pregleda 0 komentar(a)
Pompeo, Foto: Reuters
Pompeo, Foto: Reuters

Državni sekretar SAD Majk Pompeo saopštio je danas da SAD ublažavaju svoj stav o jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i ne smatraju više da su u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

To je najnoviji u nizu poteza administracije američkog predsjednika SAD Donalda Trampa da se oslabe palestinske težnje za državnošću.

Pompeo je rekao da Trampova administracija mijenja pristup ranijih vlada o jevrejskim naseljima i vraća se na verziju politike u vrijeme predsjednika Ronalda Regana 1980-tih godina.

To će, po svoj prilici, izazvati gnijev Palestinaca i suprotstaviti SAD drugim zemljama koje nastoje da doprinesu okončanju sukoba dva naroda.

Obraćajući se novinarima u Stejt dipartmentu u Vašingtonu državni sekretar SAD je takodje rekao da, iako administracija SAD mijenja stav da naselja nisu u "saglasnosti sa međunarodnom pravom", ona ne zauzima stav o suverenitetu Izraela nad Zapadnom obalom.

Pompeo je naglasio da bi donošenje konačnog stava o tome, kao i o statusu istočnog Jerusalima, trebalo prepustiti direktnim izraelsko- palestinskim pregovorima.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu sa istočnim Jerusaliom u ratu 1967. godine, kada je osvojen i pojas Gaze.

Palestinci namjeravaju da osnuju svoju nezavisnu državu na tim teritorijama.

Trampova administracija smatra stav iz 1978. godine, osnovu dugotrajnog protivljenja SAD širenju jevrejskih naselja, distrakcijom i vjeruje da bi na sva pravna pitanja o tome valjalo da odgovore izraelski sudovi, rekao je Pompeo.

On je najavio da SAD neće zauzimati stav o pravnom statusu ni jednog određenog naselja.

"Izraelski sudski sistem prihvata žalbe na legalnost nekih naselja naspram drugih i zato je najbolje mjesto da se odlučuje", rekao je Pompeo, dodavši da će "SAD poštovati odluke izraelskih sudova".

On je ocijenio da raniji američki stav da su naselja nelegalna nije doprinio miru.

"Označavanje osnivanja civilnih naselja nekonzistentnim s međunarodnim pravom ne doprinosi cilju mira.Teška istina je da nikad neće biti sudskog rnešenja sukoba i argumenti ko je u pravu i ko griješi kao pitanje međunarodnog prava neće donijeti mir“, rekao je Pompeo.

Odgovarajući na pitanja navinara on je insistirao da je promjena stava rezultat pravne analize, odbacivši da je povezano sa unutrašnjom politikom bilo Izraela ili SAD, prenio je AP.

SAD su ranije priznale Jerusalim kao glavni grad Izraela, preselile svoju ambasadu iz Tel Aviva u taj grad i zatvorile palestinsko diplomatsko predstavništvo u Vašingtonu.

Iako je najnovija odluka bila mahom simbolična ona može dati podsticaja premijeru Izraela Benjaminu Netanjahauu koji se bori za političko preživaljavanje nakon što nije uspio da obrazuje vadajuću koaliciju poslije nedavnih izbora. Uz to može da stvori prepreke za mirovni plan koji je obećala administracija.

Netanjahu je pozdravio promjenu stava SAD i u Izraelu je to označeno istorijskim potezom, a Palestinci su pozvali na međunarodnu osudu, prenijeli su izraelski mediji.

Na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu živi skoro 700.000 Izraelaca.