Raste rizik od krvoprolića u Hong Kongu

Policija u Hong Kongu drži pod opsadom zgradu univerziteta u kojoj se nalaze demonstranti, Peking optužuje zapad za uplitanje u unutrašnje stvari Kine
1447 pregleda 5 komentar(a)
Policija hapsi demonstrante koji pokušavaju da napuste zgradu univerziteta, Foto: Reuters
Policija hapsi demonstrante koji pokušavaju da napuste zgradu univerziteta, Foto: Reuters

U dramatičnoj eskalaciji sukoba u Hong Kongu, desetine demonstranata protiv vlade juče su pobjegle iz univerzitetskog kompleksa koji policija drži pod opsadom, a Peking je optužio strane države, naročito SAD i Britaniju, da se u reakcijama na proteste miješaju u unutrašnje poslove Kine.

Policija je juče dozvolila dvojici uglednih političara da uđu u zgradu univerziteta kako bi posredovali, što je znak da raste rizik od krvoprolića, navodi Rojters.

„Situacija postaje sve opasnija”, kazao je za britansku agenciju Džasper Cang, političar naklonjen Pekingu nakon ulaska u univerzitetski kompleks.

Univerzitet je u centru najnasilnijih sukoba u okviru protesta protiv vlade koji traju već pet mjeseci.

Neki od demonstranata, koji su juče uspjeli da pobjegnu iz univerziteta spustivši se niz most nakon čega su ih čekali motociklisti, naknadno su uhapšeni, kazali su očevici za Rojters. Drugi demonstranti su, koristeći Molotovljeve koktele, u više navrata pokušali da uđu na univerzitet ali je policija upotrijebila suzavac i vodene topove i spriječila ih u tome.

Ranije juče, policija je pojačala kordon oko Politehničkog univerziteta i upotrijebila silu kako bi spriječila demonstrante da napuste zgradu. Prema izjavama očevidaca, u zgradi univerziteta nalazi se oko 300 osoba.

„Ukoliko policija odluči da uđe silom i počne da hapse naići će na snažan otpor demonstranata, i plašimo se da bi moglo doći do krvoprolića. To je nešto što želimo da izbjegnemo”, kazao je Cang. Demonstranti su ljuti zbog onoga što smatraju kineskim miješanjem u slobode koje su Hong Kongu obećane kada je 1997. tadašnja britanska kolonija vraćena pod kinesku upravu. Demonstranti tvrde da odgovaraju na prekomjernu upotrebu sile od strane policije. Policija u Hong Kongu odbacuje optužbe za brutalnost, a Peking je saopštio da je posvećen formuli „jedna država dva sistema” koja Hong Kongu pruža autonomiju.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova je juče saopštilo da niko ne treba da potcjenjuje njihovu spremnost da štite svoj suverenitet. Kineski ambasador u Londonu, Li Šiaoming juče je sazvao konferenciju za novinare u ambasadi kako bi komentarisao dešavanja u Hong Kongu i kritikovao zapadne vlade i medije zbog njihove reakcije na krizu.

„Pojedine zapadne zemlje su javno podržale ekstremno nasilne izgrednike”, kazao je on.

„Američki Predstavnički dom je usvojio takozvani Akt o ljudskim pravima i demokratiji u Hong Kongu kako bi se otvoreno miješao u dešavanja u Hong Kongu, koja su unutrašnja stvari Kine.

„Britanska vlada i spoljnopolitički odbor Donjeg doma parlamenta objavili su izvještaje o Kini u kojima su dali neosnovane primjedbe o Hong Kongu”.

„Smatram da kada britanska vlada kritikuje policiju Hong Konga, kada kritikuje kako se vlada Hong Konga ponaša u ovoj situaciji, oni se miješaju u unutrašnje poslove Kine”, kazao je on.

Ambasador je, takođe, napao zapadne medije, rekavši da je izvještavanje o Hong Kongu obmanjujuće i da se ne daje dovoljno prostora nasilju koje počine demonstranti.

Dok je konferencija za novinare bila u toku, britansko ministarstvo inostranih poslova je izdalo saopštenje u kojem navodi da je „Britanija ozbiljno zabrinuta zbog eskalacije nasilja od strane protestanata i vlasti u blizini univerziteta u Hong Kongu”.

Britanski premijer Boris Džonson je juče takođe pozvao obje strane da budu uzdržane.

Evropska komisija je u ponedjeljak pozvala policiju da reaguje „primjereno”.

Bonus video: