Istraga o opozivu Donalda Trampa: Svjedočio Gordon Sondlend i još dvoje diplomata

Svjedoci koji su do sada prisustvovali javnom pretresu ili svedočili iza zatvorenih vrata, čiji su transkripti objavljeni, govorili su o zajedničkom djelovanju Trampa i Sondlenda u tom slučaju
330 pregleda 0 komentar(a)
Gordon Sondlend danas, Foto: Reuters
Gordon Sondlend danas, Foto: Reuters

Američki ambasador pri Evropskoj uniji ​Gordon Sondlend svjedočio je pred Odborom za obavještajna pitanja Predstavničkog doma američkog Kongresa, u istrazi o opozivu Donalda Trampa, predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. U istom danu planirano je da javno svjedoče još dva američka zvaničnika – Lora Kuper, zamjenica pomoćnika državnog sekretara odbrane i Dejvid Hejl, službenik Stejt departmenta. Gordon Sondlend, jedan je od važnijih diplomata u administraciji Donalda Trampa i jedan od značajnijih donatora predsjednika države iz redova republikanaca.

U okviru istrage o opozivu, koju sprovodi većinski demokratski Predstavnički dom, jedan je od najintrigantnijih zvaničnika, zbog revizije izjave koju je dao o tom slučaju.

Taj američki diplomata je sredinom oktobra iza zatvorenih vrata dao iskaz u kojem je tvrdio da dodjeljivanje vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 400 miliona dolara i pokretanje istrage o bivšem potpredsjedniku SAD-a Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru Bajdenu nijesu povezane.

Sa današnjeg svjedočenja
Sa današnjeg svjedočenja(Foto: Reuters)

Potom je početkom novembra Sondlendov advokat predao odborima Predstavničkog doma novu izjavu u kojoj diplomata potvrđuje sumnje o Trampovom pritisku na Ukrajinu da se obaveže na sprovođenje istrage sa političkom konotacijom.

U dodatku na prethodno svjedočenje, Sondlend je naveo da je visoko pozicioniranom ukrajinskom zvaničniku prenio da stotine miliona dolara vojne pomoći, najvjerovatnije neće biti isplaćene, dok Ukrajina ne pristane da se oglasi antikorupcijskom izjavom - koju su dvije strane razmatrale.

Svjedoci koji su do sada prisustvovali javnom pretresu ili svedočili iza zatvorenih vrata, čiji su transkripti objavljeni, govorili su o zajedničkom djelovanju Trampa i Sondlenda u tom slučaju. Tako je Dejvid Holms, zvaničnik američke ambasade u Kijevu, bez prisustva javnosti i u sjenci javnog svedočenja bivše američke ambasadorke Mari Jovanovič, prošlog petka govorio o telefonskom razgovoru Trampa i Sondlenda, koji se dogodio 26. jula 2019.

Tramp,s vjedočenje
Sa današnjeg svjedočenja(Foto: Reuters)

Prema detaljima Holmsovog svedočenja, koji su procurili u javnost, a objavila ih agencija Rojters, američki predsjednik interesovao se za spremnost Ukrajine da sprovede istragu o Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru – koji je bio član Upravnog odbora jedne ukrajinske energetske kompanije.

Telefonski razgovor dogodio se dan poslije telefonske konverzacije američkog i ukrajinskog predsjednika - centralne tačke istrage o opozivu Donalda Trampa. “Dakle, sprovešće istragu?”, bilo je pitanje koje je, prema tvrdnjama sjvedoka Dejvida Holmsa, Donald Tramp uputio Gordonu Sondlendu, aludirajući na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

“Učiniće to”, odgovorio je Sondlend, naveo je Holms – dodajući da je ukrajinski predsjednik spreman da učini sve što se od njega bude zatražilo.

Svjedočenje Dejvida Holmsa, pomoćnika američkog diplomate Vilijama Tejlora, koji je u srijedu bio na javnom pretresu u Predstavničkom domu Kongresa, direktnije povezuje Trampa sa kampanjom pritisaka na Ukrajinu da se podrobnije istraži porodica Bajden - predvođena predsednikovim ličnim advokatom Rudijem Đulijanijem.

Holmsova izjava suprotstavljena je svedočenju koje je Gordon Sondlend dao pod zakletvom - u kojem nije pominjao telefonski razgovor sa Trampom, koji je prema tvrdnjama američkog diplomate Holmsa, održan 26. jula 2019.

Poslije Sondlenda, Kuper i Hejla, ostalo je da u četvrtak pred Odborom za obavještajna pitanja Predstavničkog doma svjedoči Fiona Hil – bivša zvaničnica Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Do sada je pred tim tijelom govorilo šestoro diplomata ili vojnih zvaničnika - Vilijem Tejlor, Džordž Kent, Mari Jovanovič, Dženifer Vilijams, Aleksandar Vindmen, Kurt Volker i Timoti Morison.

Bonus video: