EU TREBA DA REAGUJE NAKON ŠTO SU SAD PODRŽALE IZRAELSKA NASELJA NA ZAPADNOJ OBALI

Aselborn: EU treba da prizna palestinsku državu

Više od 135 država je već priznalo palestinsku državu, uključujući i nekoliko istočnih evropskih država koje su to učinile prije ulaska u EU
793 pregleda 0 komentar(a)
Aselborn, Foto: Reuters
Aselborn, Foto: Reuters

Evropska unija treba da prizna palestinsku državu nakon što su Sjedinjene Države izrazile podršku izraelskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, kazao je danas ministar inostranih poslova Luksemburga Žan Aselborn.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je u saopštenju u ponedjeljak odustao od pozicije da naselja na teritoriji koju je okupirao Izrael „nijesu u skladu sa međunarodnim zakonom”, preinačivši stav koji datira iz vremena administracije Džima Kartera 1978.

Palestinci tvrde da naselja ugrožavaju njihov cilj osnivanja države na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, sa Istočnim Jerusalimom kao prijestonicom.

„Priznavanje Palestine kao države ne bi bilo ni usluga niti blanko ček već prosto priznanje prava palestinskog naroda da imaju državu”, kazao je Aselborn za Rojters. „To ne bi bila mjera protiv Izraela već način da se utre put za dvodržavno rješenje”, kazao je on.

EU je nakon saopštenja SAD u ponedjeljak ponovila stav da smatra da je gradnja izraelskih naselja na okupiranoj palestinskoj teritorji nezakonita prema međunarodnom pravu.

Evropski parlament je 2014. usvojio rezoluciju kojom generalno podržava palestinsku državnost. To je bilo kompromis postignut nakon što su poslanici iz lijevog centra tražili da se članicama EU uputi poziv da bezuslovno priznaju Palestinu.

Od kako su 2014. propali mirovni pregovori, kojima su posredovale SAD, Izrael je nastavio sa gradnjom naselja na teritoriji koju Palestinci žele za svoju državu.

Više od 135 država je već priznalo palestinsku državu, uključujući i nekoliko istočnih evropskih država koje su to učinile prije ulaska u EU.

Preporučujemo za Vas