Bivšem agentu CIA 19 godina zatvora zbog špijuniranja za Kinu

Li je priznao da se dogovorio sa kineskim agentima da špijunira, ali je demantovao da im je prenio bilo kakvu informaciju, a pogotovo ne državnu i službenu tajnu
1396 pregleda 1 komentar(a)
Džeri Čuan Šing Li, Foto: AP
Džeri Čuan Šing Li, Foto: AP

Bivši zvaničnik američke Centralne obavještajne agencije (CIA) osuđen je na 19 godina zatvora nakon što ga je federalni sud u Virdžiniji proglasio krivim za špijunažu u korist Kine. Džeri Čuan Šing Li napustio je CIA 2007. i preselio se u Hongkong.

Lija su 2010. godine kontaktirala dvojica pripadnika kineske obavještajne službe i ponudila mu više stotina hiljada američkih dolara i "doživotno" starateljstvo nad njim u zamjenu za informacije do kojih je došao dok je bio u CIA, prenosi Rojters.

Stotine hiljada dolara uplaćene su na Lijev lični bankovni račun u periodu od 2010. do 2013. godine u zamjenu za informacije o CIA.

Uhapšen je dok je boravio na Havajima, kada su agenti FBI u njegovoj hotelskoj sobi pronašli jedan notes koji je sadržao rukom ispisane informacije o CIA, navodi Rojters.

Kako je rečeno iz sudskih izvora, Li je raspolagao osjetljivim informacijama o CIA, kao što su bankovni računi američke agencije, lokacije operativnih sastanaka, brojevi telegona i detalji o tajnim postrojenjima CIA.

Javni tužilac je tražio da mu bude izrečena zatvorska kazna veća od 20 godina, prenosi RTS.

Odbrana je, s druge strane, tvrdila da tužilaštvo nema dokaza da je Li novac dobio iz Kine, ni da je ikada planirao da Kinezima oda državne i službene tajne, pa su tražili desetogodišnju kaznu zatvora.

Li je priznao da se dogovorio sa kineskim agentima da špijunira, ali je demantovao da im je prenio bilo kakvu informaciju, a pogotovo ne državnu i službenu tajnu.

Tužilaštvo je priznalo da nema direktne dokaze šta je Li prenio Kinezima, niti da je 840.000 dolara, koje je on stavio na svoj račun u banci, stiglo iz Kine.

Li, međutim, nije mogao da objasni odakle mu toliki keš, jer mu je posao sa trgovanjem duvanom u Hongkonku propao, zbog čega je tužilac Nil Hamerstorm zaključio da se radi o plaćanju za špijunske usluge.

U optužnici je navedeno da iznos od 840.000 dolara sam po sebi predstavlja dokaz da je Li odao neke značajne tajne, jer je nedavno takođe bivši agent CIA Kevin Malori osuđen na 20 godina zatvora zbog toga što je špijunirao za Kinu, a dobio je samo 25.000 dolara.

Bonus video: