Tramp ismijao bivšu ambasadorku: "Nije htjela da okači moju sliku"

Američki predsjednik je ponovo napao bivšu ambasadorku u Ukrajini Mari Jovanovič, koja je svjedočila u istrazi o opozivu
1870 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Predsjednik Donald Tramp je juče ismijao bivšu ambasadorku Mari Jovanovič, koja je svjedočila u istrazi o njegovom opozivu, rekavši da nije htjela da okači njegovu sliku u američkoj ambasadi u Ukrajini.

Jovanovič je prošle nedjelje izjavila da je smijenjena zbog „lažnih tvrdnji“ osoba „sumnjivih motiva“.

Ona je jedan od 12 svjedoka koji su protekle dvije nedjelje saslušani u okviru istrage o impičmentu, koja treba da utvrdi da li je predsjednik zloupotrijebio ovlašćenja.

Tramp je u jutarnjoj emisiji Foks njuza oslovljavao Jovanovičevu kao „ta žena“ i rekao da je čuo „loše stvari o njoj“.

„Ta ambasadorka, za koji svi kažu da je bila tako divna, nije htjela da okači moju sliku u ambasadi“, rekao je Tramp.

On je dodao da njegov lični advokat Rudi Đulijani „nije govorio dobre stvari“ o njoj.

Mari Jovanovič
Mari Jovanovič(Foto: AP)

Đulijani je često pominjan u svjedočenju o opozivu, pri čemu je stavljen naglasak na Trampovu odluku da Đulijaniju povjeri ogromnu ulogu oblikovanja američke politike prema Ukrajini umjesto da ide uobičajenim kanalima diplomatije i nacionalne bezbjednosti vlade SAD.

„Govorila je loše stvari o meni, nije htjela da me brani, i imam pravo da promijenim ambasadora“, dodao je Tramp.

„Standardna procedura je da stavite fotografiju predsjednika SAD u ambasadi. Nije bila anđeo, ta žena, OK?“ nastavio je Tramp.

On je prošlog petka na Tviteru osuo po bivšoj ambasadorki dok je svjedočila, što su demokrate okarakterisale kao zastrašivanje svjedoka.

Jovanovič, karijerni diplomata, u maju je povučena iz ambasade SAD u Kijevu, dva mjeseca prije telefonskog razgovora između Trampa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, oko kojeg se vrti kongresna istraga.

Nepotpuni transkript razgovora je otkrio da je Tramp tražio od Zelenskog da istraži nepotkrijepljene navode protiv favorita za demokratsku nominaciju za izbore 2020, Džoa Bajdena, i navode o miješanju u izbore 2016.

Trampovi kritičari kažu da je navodni politički pritisak na ranjivog saveznika SAD ravan zloupotrebi položaja.

Predsjednik je veliki dio jučerašnjeg TV intervjua posvetio teoriji zavjere da se Ukrajina, a ne Rusija, miješala u američke izbore prije tri godine.

Bivša obavještajna zvaničnica u Bijeloj kući i ekspertkinja za Rusiju Fiona Hil je te navode opisala kao „izmišljenu priču“.

Ona je na svjedočenju u četvrtak upozorila izabrane zvaničnike da ne promovišu „politički motivisane neistine“ čiji je cilj da dovedu u sumnju navodno miješanje Rusije u američke izbore.

Tramp je u programu „Foks i prijatelji“ više puta rekao da je Ukrajina željela da on izgubi 2016.

„Ne zaboravite - Ukrajina me je mrzjela, željeli su da pobijedi Hilari Klinton. Kada sam pobijedio, odjednom su postali tako divni, morali su da se isprave“. Tramp je juče branio odluku da pošalje Đulijanija u Ukrajinu.

On je rekao da je bivši gradonačelnik Njujorka „vjerovatno najbolji borac protiv kriminala u posljednjih 50 godina“ i „legendarna figura“.

„Kada imate posla sa korumpiranom zemljom, Rudi Đulijani ima kredibilitet zbog svoje reputacije“, rekao je predsjednik. Tramp je kazao da je Ukrajina „poznata kao treća najkorumpiranija zemlja u svijetu“.

Sljedeći koraci u istrazi

Nakon sedam javnih saslušanja sa 12 svjedoka tokom pet dana, obavještajni odbor Predstavničkog doma piše izvještaj koji će predati odboru za pravosuđe.

Taj odbor će početkom decembra početi da piše tačke opoziva, tj. optužbe protiv predsjednika da je počinio prekršaj.

Ako Predstavnički dom, u kojem demokrate imaju većinu, odobri formalne optužbe protiv Trampa, u Senatu će biti održano suđenje o tome da li da ga proglasi krivim i smijeni sa funkcije. Senat je pod kontrolom Trampovih republikanaca, koji su pokazali malu podršku za njegovo smjenjivanje.

„Želim suđenje“, rekao je juče Tramp za Foks njuz.

Ako ga dvotrećinska većina proglasi krivim, on će postati prvi predsjednik SAD koji je smijenjen impičmentom.

Bijela kuća i neki republikanci žele da suđenje bude ograničeno na dvije nedjelje. Suđenje za opoziv predsjednika Bila Klitona 1999. trajalo je pet nedjelja.

Bonus video: