DOŠAO DA OBIĐE AMERIČKE TRUPE I OHRABRI KURDE

Pens nenajavljeno u Iraku: Premijer odbio da se sastane s njim u vojnoj bazi

Pens je putovao teretnim vojnim avionom da bi očuvao tajnost posjete i sletio u Irbil da se sastane sa predsjednikom iračkog Kurdistana Neširvanom Barzanijem
1468 pregleda 1 komentar(a)
Pens, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Pens, Foto: BETA/AP, BETA/AP

Potpredsjednik SAD Majk Pens danas je došao u nenajavljenu posjetu Iraku, namijenjenu da ohrabri kurdske saveznike i obiđe američke trupe, prenosi AP.

Ovo je posjeta najvišeg američkog zvaničnika od kada je predsjednik Donald Tramp naredio povlačenje američkih snaga iz Sirije prije dva mjeseca.

Pens je putovao teretnim vojnim avionom da bi očuvao tajnost posjete i sletio u Irbil da se sastane sa predsjednikom iračkog Kurdistana Neširvanom Barzanijem.

Posjeta je namijenjena da pruži podšku američkim saveznicima u borbi protiv Islamske države poslije povlačenja američkih snaga iz sjeverne Sirije, kada su američki kurdski saveznici u toj zemlji prepušteni da se sami suoče sa turskom ofanzivom prošlog mjeseca.

Prije Ibrila, Pens je bio u iračkoj vazdušnoj bazi Al Asad, odakle se vjeruje da su američke snage prošlog mjeseca krenule u operaciju u Siriji protiv vođe islamske države Abu Bakra al Bagdadija, koji se pred naletom američkih komandosa digao u vazduh.

Pensova posjeta Iraku obavljena je u trenutku kada je ta zemlja zahvaćena talasom protesta protiv korupcije. 

Najmanje 320 demonstranata je ubijeno, a hiljade je povrijeđeno od kada su nemiri počeli 1. oktobra kada su demonstranti izašli na ulice Bagdada i širom uglavnom šiitskog juga zemlje da bi osudili rasprostranjenu korupciju i nedostatak osnovnih usluga uprkos naftnom bogatstvu zemlje.

Protesti su pokazali dugo tinjajuće nezadovoljstvo zbog iranskog uticaja u zemlji, i demonstranti ciljaju šiitske političke stranke i milicije sa bliskim vezama sa Teheranom.

Pens je telefonom razgovarao sa iračkim premijerom Adelom Abdulom-Mahdijem. Irački premijer Abdul-Mahdi je odbio da se sa njim sastane u vazdušnoj bazi jer američki potpredsjednik nije otputovao u Bagdad iz bezbjednosnih razloga.

Američki ambasador u Iraku Metju Tuler rekao je da je Pens izrazio podršku slobodnom, suverenom i nezavisnom Iraku, u prikrivenom upozorenju protiv iranskog uticaja u zemlji, koji je oslabio saradnju između Amerike i Iraka, prenosi AP.

Pens je takođe ohrabrio iračku vladu da pokaže uzdržanost prema demonstrantima.

"Želimo da vidimo Irak koji je slobodan od zloćudnog uticaja Irana i koji takođe poštuje prava i glasove cijelog svog naroda", rekao je Pens. 

To je Pensova druga posjeta regionu za pet nedjelja. 

Tramp ga je poslao u posjetu Ankari prošlog mjeseca da ispregovara prekid vatre sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom čije snage su krenule u ofanzivu protiv sirijskih kurdskih boraca u sjevernoj Siriji neposredno poslije povlačenja američkih snaga iz te oblasti.

Pens je rekao da ovom prilikom želi u ime Donalda Trampa da ponovi da postoje jake veze izmedju SAD-a i kurdskog naroda širom regiona. 

On je rekao da i irački i sirijski kurdski saveznici, koji su se borili zajedno sa Amerikancima protiv ekstremista Islamske države, nemaju sumnje u to da su SAD njima posvećene.

Visoki američki zvaničnik je rekao da je posjeta Pensa namijenjena da pruži podršku iračkim Kurdima koji su saveznici SAD u borbi protiv Islamske države kao i Amerikancima koji već dugo podržavaju Kurde, da Trampova administracija ostaje posvećena tom savezu. 

Posjeta je takođe namijenjena da pokaže da je Pens usmjeren na spoljnu politiku dok je Vašington obuzet dramom oko opoziva predsjednika, prenosi AP.

Irački kurdski vođa Barzani se zahvalio Pensu za američku vojnu pomoć protiv Islamske države i rekao da je njegova posjeta u ovom trenutku važna naznaka produžene podrške Kurdistanu u Iraku.

Američka saradnja sa iračkim Kurdima se nije promijenila poslije povlačenja Amerikanaca iz sjeverne Sirije. 

U susjednoj Siriji poslije proglašenja gotovo potpunog povlačenja američkih snaga Tramp je odlučio da ostavi oko 800 vojnika kod naftnih polja na istoku Sirije da spriječi da ona padnu u ruke Islamske države.

Pens je rekao da je američko kurdski savez namijenjen da osigura da Islamska država ili neka druga ekstremistička grupa ne može ponovo da nađe uporište u toj oblasti.

Američki potpredsjednik, koji je doputovao u pratnji supruge, takođe je pozdravio američke vojnike uoči praznika Dana zahvalnosti, i služio tradicionalnu ćurku stotinama vojnika na dvije lokacije.

Preporučujemo za Vas