JEDNOGLASANA ODLUKA

Bez Moralesa: Senat Bolivije odobrio nove predsjedničke i parlamentarne izbore

Prelazna vlada treba da započne dijalog sa demonstrantima koji su pristalice Moralesa, kako bi se smirila situacija pošto je u neredima na protestima poginulo više od 30 osoba
537 pregleda 0 komentar(a)
Privremena predsjednica Bolivije, Žanin Anjez, Foto: Reuters
Privremena predsjednica Bolivije, Žanin Anjez, Foto: Reuters

Senat Bolivije odobrio je danas održavanje novih predsjedničkih i parlamentarnih izbora ali bez doskorašnjeg predsjednika Eva Moralesa, koji je otišao u Meksiko nakon što je podnio ostavku. 

Tekst je jednoglasno usvojio gornji dom parlamenta, naveo je Senat na Tviteru i dodao da tekst o izborima treba još da usvoji donji dom. 

Ukoliko oba doma usvoje tekst, treba da uslijedi odobrenje prelazne predsjednice Žanin Anjez.

Prelazna vlada treba da započne dijalog sa demonstrantima koji su pristalice Moralesa, kako bi se smirila situacija pošto je u neredima na protestima poginulo više od 30 osoba.

Evo Morales
Morales drži konferenciju za medije u Meksiku(Foto: Reuters)

Tekst koji je usvojio Senat predviđa, između ostalog, poništavanje rezultata predsjedničkih izbora održanih 20. oktobra, na kojima Morales tvrdi da je pobijedio.

U tekstu se takođe navodi da svaka osoba koja je imala dva uzastopna mandata ne može da se kandiduje za treći, čime je Moralesu onemogućeno da se ponovo kandiduje za predsjednika Bolivije. 

Morales je imao tri mandata od kada je došao na vlast 2006. godine.

Preporučujemo za Vas