U protestima na jugu Iraka 13 mrtvih

Demonstranti su danas blokirali puteve koji vode do luke Um Kasr, zbog čega su obustavljene sve trgovinske aktivnosti
267 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Bagdadu, Foto: Reuters
Danas u Bagdadu, Foto: Reuters

Iračke bezbjednosne snage ubile su danas 13 antivladinih demonstranata, u jednom od dana s najtežim sukobima na jugu zemlje, izjavili su zvaničnici.

Demonstranti gnijevni zbog raširene korupcije u vladi i loših komunalnih usluga palili su gume i blokirali glavne puteve.

U provinciji Basra, blizu luke Um Kasr, poginulo je sedam demonstranata, pošto su iračke vlasti koristile bojevu municiju i suzavac kako bi ih rastjerale, naveli su neimenovani bezbjednosni i bolnički izvori.

Bezbjednosni zvaničnik iz Basre rekao je da je danas bio "jedan od najgorih" dana od početka protesta. U sukobima širom juga Iraka ranjeno je najmanje 150 demonstranata.

protesti Irak
Sa protesta u Iraku(Foto: Reuters)

Četiri demonstranta ubijena su u provinciji Nasirija, a po jedan u provincijama Divanijeh i Nadžaf.

U Basri, gdje se proizvodi oko 85 odsto iračke nafte, demonstranti su ranije danas palili gume u centru grada i blokirali glavne puteve. Oko 90 odsto prihoda Iraka dolazi od izvoza nafte, ali za sada nema nagovještaja da su protesti uticali na njenu proizvodnju.

Demonstranti su danas blokirali puteve koji vode do luke Um Kasr, zbog čega su obustavljene sve trgovinske aktivnosti.

Od 1. oktobra, kada su hiljade uglavnom mladih Iračana počele da protestuju u Bagdadu i većinski šiitskim provnicijama na jugu zemlje, poginule su najmanje 342 osobe, a ranjene su hiljade.

U Bagdadu, gdje sukobi bezbjednosnih snaga i demonstranata traju četiri dana zaredom, danas je ranjeno najmanje 13 ljudi.

Bonus video: