NIJE UTVRĐEN DATUM

Anjez potpisala zakon o izborima u Boliviji: Zabranjeno učešće Moralesu

Anjez je obećala da će "organizovati pravedne, čiste i transparentne izbore"
1651 pregleda 0 komentar(a)
Žanin Anjez sa zakonom o organizaciji novih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, Foto: Reuters
Žanin Anjez sa zakonom o organizaciji novih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, Foto: Reuters

Privremena predsjednica Bolivije Žanin Anjez danas je potpisala zakon o organizaciji novih predsjedničkih i parlamentarnih izbora na kojima doskorašnji predsjednik Evo Morales neće moći da učestvuje, dok djeluje da jenjavaju protesti koji su više od mjesec dana potresali tu zemlju.

U zakonu koji je Anjez potpisala nije utvrđen datum novih izbora, o čemu će odlučiti novi izborni tribunal koji još nije imenovan.

Anjez je obećala da će "organizovati pravedne, čiste i transparentne izbore".

Novi izborni zakon kojim su poništeni rezultati izbora održanih 20. oktobra i zabranjeno učešće Moralesu na narednom glasanju, juče su usvojila oba doma parlamenta.

Bolivija je pogođena teškom političkom krizom otkako je Morales proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima održanim 20. oktobra, na kojima je prema ocjeni međunarodnih posmatrača Organizacije američkih država bilo brojnih nereguarnosti.

Morales, prvi predsjednik Bolivije indijanskog porijekla, podnio je ostavku 10. novembra u jeku protesta, pošto ga je vojska pozvala da to učini i sklonio se u Meksiko, ali su potom počele da protestuju njegove pristalice.

Tokom 35 dana demonstracija poginule su 32 osobe.

Iako nemira i dalje ima u nekim mjestima, okončanje blokade puteva omogućilo je da u glavni grad La Paz stignu hrana, gorivo i druga roba.

Preporučujemo za Vas