Poslije protesta irački premijer i zvanično podnio ostavku

Premijer je najavio ostavku u petak, dan nakon što su tokom antivladinih protesta snage bezbjednosti ubile više od 40 demonstranata u Bagdadu i na jugu Iraka i ubrzo nakon što je irački šiitski vjerski poglavar Ali al-Sistani upozorio na mogućnost građanskog rata i pozvao pozvao poslanike da povuku podršku vladi
464 pregleda 0 komentar(a)
Adel Abdul-Mahdi, Foto: BETA/AP
Adel Abdul-Mahdi, Foto: BETA/AP

Irački premijer Adel Abdul-Mahdi zvanično je predao ostavku parlamentu, a očekuje se da poslanici danas glasaju o tome da li će je prihvatiti, prenosi Tanjug.

Premijer je najavio ostavku u petak, dan nakon što su tokom antivladinih protesta snage bezbjednosti ubile više od 40 demonstranata u Bagdadu i na jugu Iraka i ubrzo nakon što je irački šiitski vjerski poglavar Ali al-Sistani upozorio na mogućnost građanskog rata i pozvao pozvao poslanike da povuku podršku vladi.

Tokom jučerašnjeg dana ubijena su još tri demonstranta, a najmanje 58 ih je povrijeđeno, javlja AP.

Najmanje 400 demonstranata poginulo je od 1. oktobra, kada su hiljade Iračana izašle na ulice Bagdada i pretežno šiitskih južnih provincija protestujući protiv korupcije, lošeg funkcionisanja javnih službi i nedostatka radnih mjesta.

Snage bezbjednosti koristile su bojevu municiju, suzavac i dimne bombe za razbijanje demonstracija.

Bonus video: