Gutereš: Decenijama je ljudska vrsta u ratu protiv planete i planeta uzvraća udarac...

On je osudio "potpuno nedovoljne" obaveze koje su zemlje svijeta preuzele da smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i rekao da tačka poslije koje nema povratka nije više daleko iza horizonta
1343 pregleda 0 komentar(a)
Gutereš, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO, BETAPHOTO
Gutereš, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO, BETAPHOTO

Čovječanstvo treba da prekine svoj rat sa prirodom, rekao je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš uoči početka konferencije UN o klimi (COP25) u Madridu.

Šef UN pročitao je razorni uticaj klimatskih promjena.

"Decenijama je ljudska vrsta u ratu protiv planete i planeta uzvraća udarac za udarac. Treba da prekinemo naš rat protiv prirode i nauka nam govori da to možemo da učinimo", rekao je Gutereš u obraćanju novinarima.

On je osudio "potpuno nedovoljne" obaveze koje su zemlje svijeta preuzele da smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i rekao da tačka poslije koje nema povratka nije više daleko iza horizonta.

Gutereš je rekao danas novinarima u Madridu da svijet ima naučno znanje i tehničke sposobonosti da održi globalno zagrevanje na 1,5 stepena Cezlijusa koliko je određeno Pariskim sporazumom o klimi ali da "nedostaje politička volja".

U govoru uoči sjutrašnjeg početka dvonedjeljne međunarodne konferencije o klimi u Madridu, Gutereš je najavio da će njen novi specijalni izaslanik za akciju o klimi i finansiranje za klimu biti odlazeći guverner Banke Engleske, Mark Karni.