PROBLEM RASTOPLJENOG OTPADA

Uklanjanje nuklearnih ostataka Fukušime počinje 2021. godine

Nuklearna elektrana Fukušima pretrpela je znatna oštećenja u zemljotresu i cunamiju koji je pogodio Japan 2011. godine, a tada su se istopila tri reaktora
726 pregleda 0 komentar(a)
Fukušima, Foto: Shutterstock
Fukušima, Foto: Shutterstock

Vlada Japana predstavila je danas revidirani plan za uklanjanje rastopljenog otpada od nuklearnog goriva iz nuklearne elektrane Fukushima Daići, čija će realizacija početi 2021. godine.

Kako se navodi, to je proces za koji se navodi da je najveća prepreka u čišćenju devastiranog objekta, prenosi Kjodo.

Nuklearna elektrana Fukušima pretrpela je znatna oštećenja u zemljotresu i cunamiju koji je pogodio Japan 2011. godine, a tada su se istopila tri reaktora.

Prema srednjoročnom i dugoročnom planu koje je objavila vlada, radovi na uklanjanju otpada trebalo bi da počnu u reaktoru broj dva, a u njemu se navodi da bi do 2031. godine trebalo da se dovrši uklanjanje 4.741 šipki za gorivo koje su ostale unutar bazena.

„Dok se sve više ljudi vraća i obnavlja život u oblastima oko postrojenja u Daići, mi ćemo preduzeti mjere zasnovane na principu uravnoteženja obnove i razgradnje“, izjavio je ministar industrije Hiroši Kadžijama.

Reaktor broj 2. bio je u funkciji kada je počela kriza, a izvjesna količina goriva se rastopila kroz posudu pod pritiskom reaktora koji drži gorivo i sakupljalo se na dnu spoljne primarne posude.

Ipak zgrada gdje je bio reaktor broj 2. nije pretrpjela eksploziju vodonika i procijenjeno je da je nivo zračenja niži od ostalih.

Preporučujemo za Vas