Pogledajte: Putin i Si video-linkom pratili otvaranje prvog rusko-kineskog gasovoda

Gasovod "Sila Sibira" od 2.000 kilometara povezuje naftna polja u istočnom Sibiru s Kinom
2305 pregleda 2 komentar(a)
Zajedno pratili otvaranje, Foto: Beta-AP
Zajedno pratili otvaranje, Foto: Beta-AP

Predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, danas su putem video-linka nadgledali svečano puštanje u rad gasovoda "Snaga Sibira", prvog koji povezuje njihove zemlje.

"Ova inauguracija je zaista istorijski događaj ne samo za svjetsko tržište energije, nego prije svega za nas, za Rusiju i za Kinu. Ovaj projekat dovešće rusko-kinesku stratešku saradnju na sasvim drugi nivo", rekao je Putin koji je otvaranje gledao u Sočiju putem video-linka.

Gasovod "Sila Sibira" od 2.000 kilometara povezuje naftna polja u istočnom Sibiru s Kinom. Za sada stiže do granice dviju država, a kada bude potpuno završen, trebalo bi da bude dugačak više od 3.000 kilometara.

Procijenjeno je da će "Sila Sibira" koštati 55 milijardi dolara kada 2022-2023. godine bude dostigla kapacitet od 38 milijardi kubnih metara godišnje što je 9,5 odsto potrošnje gasa u Kini.

Vladimir Putin
Putin(Foto: Beta-AP)

Zbog tolike cijene koju smatraju "astronomskom", kritičari gasovoda kažu da on nikada neće biti rentabilan, već da je preij svega "politički i diplomatski projekat".

Prvi rusko-kineski gasovod koji treba da odgovori na ogroman energetski apetit Kine, simbolizuje strateško partnerstvo, posebno u sferi energetike.

"Razvoj kinesko-ruskih odnosa jeste i biće prioritet spoljne politke obje naše zemlje. Radi se o istorijskom projektu... to je primjer duboke integracije i uzajamno korisne saradnje", izjavio je Si Đinping putem video-linka.

Šef Gasproma Aleksej Miler okružen svojim zaposlenima u belo-plavim uniformama svoje firme, proglasio je da je "otvoren ventil" i da je gas počeo da teče. Sa kineske strane zaposleni u firmi Petročajna, partnera Gasproma, bili su obučeni u crveno.

Si Đinping
Si Đinping(Foto: Beta-AP)

Kina treba da završi svoj dio gasovoda 2022-2023. godine kada će gas stići do Šangaja.

Promet kroz gasovod treba postepeno da se povećava na 38 milijardi kubnih metara godišnje 2025. godine. Njime se Kina učvršćuje kao glavno izvozno tržište Rusije za gas i Rusiji daje potenencijalno novo tržište izvan Evrope.

Moskva planira da otvori još dvija velika gasovoda: "Sjeverni tok 2" koji po dnu Baltičkog mora do Njemačke i "Turski tok" do juga Evrope.

Vladimir Putin
Prate otvaranje(Foto: Beta-AP)

Ruski energetski gigant Gasprom i kineski CNPC potpisali su u maju 2014. godine ugovor prema čijim odredbama je ruska strana obavezna da u narednih 30 godina isporučuje po 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje gasovodom "Sila Sibira". U početku će, kako je najavljeno, biti pumpano oko deset miliona kubnih metara prirodnog gasa dnevno.

Rusko-kineski gasovod praćen je ogromnim ugovorom o isporuci gasa Kini, procenjenog na više od 400 milijardi dolara za 30 godina, koji su Gasprom i kineski CNPC a potpisali u maju 2014. godine, poslije čitave decenije pregovora.

Bonus video: