polovina svjetske populacija se nalazi pod rizikom

SZO: Od malarije svaka dva minuta umre jedno dijete

Svjetska organizacija je pozvala države donatore i vlade zemalja koje su najviše pogođene ovom bolešću koju prenose komarci da pojačaju borbu protiv nje
452 pregleda 0 komentar(a)
Od malarije svaka dva minuta umre jedno dijete, Foto: AP
Od malarije svaka dva minuta umre jedno dijete, Foto: AP

Malarija je bolest od koje i dalje svake godine obole milioni ljudi i od čijih posljedica život izgubi oko 400.000, uglavnom djece u Africi, najviše zbog toga što je borba protiv ove infekcije u zastoju, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

SZO je upozorila da su i sredstva koja se prikupljaju protiv ove bolesti, od koje svaka dva minuta umre jedno dijete, bez porasta, kao i da se polovina svjetske populacija nalazi pod rizikom da bude zaražena od malarije.

Svjetska organizacija je pozvala države donatore i vlade zemalja koje su najviše pogođene ovom bolešću koju prenose komarci da pojačaju borbu protiv nje, prenosi Tanjug.

"Svet je pokazao da napredak može biti učinjen. Ali napredak je značajno usporen", izjavio je stručnjak SZO za malariju Pedro Alonso.

Alonso je svoju izjavu potkrepio podacima SZO prema kojima je broj obolelih od malarije sa 239 miliona 2010. pao na 214 miliona 2015. godine.

Broj smrtnih slučajeva je sa 607.000 2010. pao na pola miliona 2019. godine, dodao je Alonso.