Stoltenberg: Kina i njen uspon prvi put tema NATO samita

Generalni sekretar Alijanse je pred početak Samita kazao je da je prepoznat napredak saveznica po pitanju podjele tereta
1197 pregleda 1 komentar(a)
Tramp i Stoltenberg, Foto: AP
Tramp i Stoltenberg, Foto: AP
Ažurirano: 04.12.2019. 12:23h

Među brojnim temama o kojima će lideri 29 zemalja članica NATO raspravljati je prvi put Kina i njen uspon, poručio je generalni sekretar Jens Stoltenberg pred početak samita.

„To nam istovremeno pruža mogućnosti ali i izazove i vidjeli smo uspon Kine, uključujući i investiranje u odbrambene sposobnosti. Kina je drugi najveći ulagač u odbranu u svijet poslije Sjedinjenih Država“, kazao je Stoltenberg, dodavši da je nedavno predstavila i nuklearno naoružanje.

Stoltenberg je pred početak Samita, koji se održava u Gruv hotel u Vatefordu, kazao je da je takođe prepoznat napredak saveznica po pitanju podjele tereta.

„Od 2016. Evrospke saveznice i Kanada su doodale 130 milijardi dolara u budžet odbrane. Ta brojka će porasti do 400 milijardi do 2024. To čini NATO jačim,“ kazao je on.

Među temama sastanka je i borba protiv terorizzma, kontrola naorućanja, odnosi sa Rusijom...

Upitan da prokomentariše navode francuskog predsjednika Emanuela Makrona, koji je juče ponovio da ostaje pri svojoj ranijoj izjavi, da je NATO u stanju moždane smrti, Stoltenberg je kazao da to nije slučaj.

"NATO je agilan, aktivan i NATO se adaptira. I NATO je najuspješniji savez u istoriji, zato što smo bili sposobni da se mijenjamo iznova iznova, onakako kako se i svijet mijenjao". kazao je on.

"I upravo smo implementirali najveće pojačanje naše kolektivne odbrane, sa većom spremnošću snaga, sa prisustvom u istočnom dijelu Alijanse po prvi put u našoj istoriji, i sa evropskim saveznicima koji sada više ulažu u odbranu. Nakon godina smanjenja budžeta, oni sada povećavaju budžete. Modernizovali smo NATO komandnu strukturu i vidimo da i SAD povećavaju svoje vojno prisustvo u Evropi."

Bonus video: