Netanjahu spreman za nove izbore

Ganc je odgovorio da premijer ne nudi ništa novo i da se tako ne vode pregovor
241 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters, Reuters, Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters, Reuters, Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da je njegova konzervativna partija Likud "spremna za izbore".

Netanjahu i njegov rival Beni Ganc, vođa saveza partija centra Plavo i bijelo, jedan drugog okrivljuju za zastoj u pregovorima o vladi jedinstva.

Netanjahu je to rekao dan nakon što je sa Gancom razgovarao samo 45 minuta i nije bilo napretka o dogovoru o jedinstvu, a rok da se on postigne ističe 11. decembra.

Ako nijedan izraelski poslanik u tom roku ne obezbjedi podršku najmanje 61 od ukupno 120 članova parlamenta Kneseta, rasipisaće se novi izbori, treći put za manje od godinu dana, navode izraelski mediji.

Ni Netanjahu ni Ganc nisu bili u stanju da do sada obrazuju vladu, ali su i jedan i drugi javno rekli da žele da izbjegnu treće izbore.

Poslije izbora u aprilu, pa ponovo u septembru, nije obrazovana nova vlada, što se još nikada nije desilo u istoriji Izraela.

Netanjahu je na aerodromu Ben Gurion kraj Tel Aviva prije polaska za Portugal, gdje će se sastati sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, rekao da iako želi vladu jedinstva on razumije nezadovoljstvo koje je već izrazio jedan poslanik Likuda, rekavši da su razgovori sa Gancovim savezom završeni.

"Oni se ne pomeraju ni jedan milimetar. Mi smo svašta predložili kako bi osigurali da vlada jedinstva bude stabilna ali oni jednostavno odbijaju", rekao je Netanjahu, ocjenivši da je Likud spreman za izbore ako nema drugog izlaza i da će pobjediti.

Ganc je odgovorio da premijer ne nudi ništa novo i da se tako ne vode pregovori.

Netanjahu je prije nego što je otputovao u Lisabon rekao da će tamo razgovarati o zabrinutosti Izraela zbog svog najvećeg neprijatelja Irana.

"Vidimo da se iranska imperija klima. Vidimo demonstracije u Teheranu, demonstracije u Bagdadu, demonstracije u Bejrutu. Važno je povećati taj pritisak protiv iranske agresije", rekao je Netanjahu ponovivši kritike na račun evropskih zemalja koje nastoje da posluju s Iranom u nadi da sačuvaju nuklearni sporazum velikih sila s tom zemljom iz 2015. godine, prenio je AP.

Netanjahu će se sastati s Pompeom prvi put otkako je u novembru objavljen novi američki stav da se jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali ne smatraju više kršenjem međunarodnog prava.

Bonus video: