NOVE UVREDE IZ SJEVERNE KOREJE

"Tramp je nesmotren i bezobrazan starac"

Visoki sjevernokorejski zvaničnik Kim Jong-čol, koji je učestvovao u pregovorima o denuklearizaciji, izjavio je kako njegova zemlja neće popustiti američkom pritisku jer nema šta da izgubi
2030 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: AP
Tramp, Foto: AP

Sjeverna Koreja danas je ponovno izvrijeđala američkog predsjednika Donalda Trampa, nazvavši ga "nesmotrenim i bezobraznim starcem".

Do ove uvrede je došlo nakon što je Tramp na Tviteru napisao kako sjevernokorejski lider Kim Džong-un zasigurno ne želi poremetiti specijalan odnos dvaju lidera i time uticati na američke predsjedničke izbore.

“Kim Džong-un ima previše toga za izgubiti“

Visoki sjevernokorejski zvaničnik Kim Jong-čol, koji je učestvovao u pregovorima o denuklearizaciji, izjavio je kako njegova zemlja neće popustiti američkom pritisku jer nema šta da izgubi, piše AP.

Tramp je na Tviteru u nedjelju napisao kako je "Kim Džong-un previše pametan i ima previše toga za izgubiti, zapravo sve, ako djeluje na neprijateljski način", podsjeća Indeks.

"Sjeverna Koreja ima veliki ekonomski potencijal, ali ona mora sprovesti denuklearizaciju... Kim Džong-un ne želi poremetiti svoj posebni odnos s predsjednikom Sjedinjenih Država ili se miješati u američke predsjedničke izbore u novembru", dodao je Tramp.

"Možda ćemo početi da ga nazivamo starkeljom"

Kim Jong-čol rekao je da Trampovi tvitovi jasno pokazuju da se radi o razdraženom starcu "lišenom strpljenja".

"S obzirom na to da je Tramp ovako nesmotren i bezobrazan starac, možda će doći vrijeme kada ćemo ga početi nazivati starkeljom", rekao je on.

"Tramp previše toga ne zna o Sjevernoj Koreji. Nemamo mi više što izgubiti. Ako nam Amerika nešto i uzme, ne može nam oduzeti osjećaj samopoštovanja, moći i ogorčenosti prema Sjedinjenim Državama", dodao je.

Prepirka oko sjevernokorejskog testiranja projektila

Tramp je, podsjeća Indeks, rekao da vođa Sjeverne Koreje Kim Džong-un rizikuje da izgubi "sve" ako nastavi s neprijateljskim postupcima i da se njegova zemlja mora denuklearizovati, nakon što je Pjongjang objavio da je izveo "uspješan test velike važnosti".

Pjongjang je objavio da je sjevernokorejska vojska u subotu sprovela "vrlo važan test" na poligonu za lansiranje projektila Sohae.

Nakon opasnog porasta napetosti Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja su pokrenule dijalog nakon istorijskog susreta dvojice lidera u junu 2018. u Singapuru.

Ali drugi sastanak na vrhu, u februaru u Hanoiju, nije bio uspješan i pregovori su od tada u zastoju.

Tramp je u subotu izrazio zadovoljstvo svojim jako dobrim odnosima sa sjevernokorejskim liderom.

"Mislim da obojica želimo da tako ostane. On zna da me čekaju izbori", rekao je i dodao da bi bio iznenađen da Sjeverna Koreja postupi neprijateljski.