Tramp želio da svrgne Madura: Pitao mogu li napasti Venecuelu

Američki zvaničnik tvrdi da su prisutni na sastanku u Ovalnoj sobi, jedan po jedan, pet minuta objašnjavali Trampu kako bi vojna intervencija u Venecueli bila loš potez
2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2018. 19:12h

Neimenovani visoki zvaničnik iz administracije američkog predsjednika Donalda Trampa objelodanio je da je Tramp na jednom sastanku prošle godine upitao svoje savjetnike zašto jednostavno ne izvrše invaziju na Venecuelu s ciljem svrgavanja predsjednika Nikolasa Madura.

AP navodi da je u tom trenutku počinjala velika politička kriza u Venecueli.

Tramp je, naime, prema tim izvorima, 10. avgusta prošle godine na sastanku u Ovalnoj sobi zapitao svoje savjetnike zašto SAD jednostavno ne izvrše invaziju na Venecuelu, nakon čega je u prostoriji zavladao muk.

Sastanku su, kako se navodi, između ostalog, prisustvovali i tadašnji državni sekretar SAD Reks Tilerson i tadašnji savjetnik za nacionalnu bezbjednost Herbert Rejmond Mekmaster, prenosi Tanjug.

Zvaničnik, kojeg AP predstavlja kao nekog ko je upoznat sa dešavanjima na sastanku u Ovalnoj sobi, priča da su Mekmaster i drugi, jedan po jedan, pet minuta objašnjavali Trampu kako bi vojna intervencija u Venecueli bila loš potez i mogla bi da dovede do toga da Amerika izgubi teško stečenu podršku među latinoameričkim vladama.

Tramp nije odustajao, navodi zvaničnik, ali nije davao znake da će narediti vojnu intervenciju.

Zvaničnik kaže da se Tramp u tim momentima pozivao i na invazije Paname i Grenade tokom osamdesetih godina, koje se, kako navodi agencija, vode kao uspjesi u američkoj diplomatiji.

Agencija navodi da Tramp nije odustao od ideje, uprkos naporima savjetnika da ga od iste odvrate.

Tramp je već 11. avgusta uzbunio i prijatelje i neprijatelje pričom o mogućnoj "vojnoj opciji" svrgnjavanja predsjednika Venecuele Nikolasa Madura, navodi AP.

Priče o intervenciji koje su tada izašle u javnost tumačene su u američkim političkim krugovima kao "prazne prijetnje nekadašnje rijaliti zvijezde koja je postala vrhovni komandant", navodi agencija.

Agencija dodaje, pozivajući se na trojicu visokih kolumbijskih zvaničnika, koji su govorili za Politiko, da je Tramp u periodu nakon 11. avgusta razgovarao o invaziji i sa tadašnjim predsjednikom Kolumbije Huanom Manuelom Santosom.

Potom je u septembru 2017. godine, na privatnoj večeri tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija razgovarao o invaziji sa četvoricom latinoameričkih saveznika, uključujući i Santosa, prenio je Politiko, pozivajući se na tvrdnje trojice kolumbijskih zvaničnika.

Neimenovani američki zvaničnik dodaje da je Trampu poručeno da ne pominje invaziju, ali je on tokom večere za vrijeme Generalne skupštine UN nju pomenuo, naglasivši pritom da mu je poručeno da "o tome ne priča".

Tramp je, kako prenosi AP, išao od lidera do lidera, pitajući ih da li su sigurni da ne žele vojnu intervenciju i svi do jednog su mu rekli da su sigurni.

Na kraju je Mekamaster "odvukao" Trampa sa strane i objasnio mu opasnosti koje sa sobom nosi invazija, priča neimenovani američki zvaničnik.

Bijela kuća je odbila da komentariše ove navode, poručivši da ne komentarišu privatne razgovore, ali je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD ponovio da će Amerika razmotriti sve dostupne opcije kako bi Venecueli vratila stabilnost i demokratiju, navodi AP.

Bonus video: