Lavrov sa Trampom i Pompeom: Razgovaraće o Siriji, Ukrajini

Pompeo i Lavrov su se sastajali nekoliko puta tokom posljednjih godinu dana, i u Njujorku i u Rusiji, ali se do sada nisu sastali i u Vašingtonu
1334 pregleda 0 komentar(a)
Sa prošlog sastanka Lavrova i Pompea, Foto: AP
Sa prošlog sastanka Lavrova i Pompea, Foto: AP

Kontrola naoružanja, Ukrajina i Sirija biće glavne teme susreta Donalda Trampa, Majka Pompea sa Sergejom Lavrovim.

Lavrov prvi put boravi u Vašingtonu od maja 2017. godine, prenio je Glas Amerike.

Posjeta šefa ruske diplomatije je, međutim, u sijenci zvaničnog iznošenja optužbi u procesu opoziva Trampa i predsjednikovih kritika na račun internog izvještaja Sekretarijata za pravosuđe, u kojem se navodi da je Federalni istražni biro (FBI) opravdano otvorio istragu o vezama između Trampovog izbornog štaba u kampanji 2016. godine i Rusije.

Lavrov se prvo sastaje sa Pompeom u Stejt departmentu, gde će održati i zajedničku konferenciju za novinare. Dvojica zvaničnika će se zatim u Bijeloj kući sastati sa Trampom. Bijela kuća je saopštila da se očekuje da će Tramp i Lavrov razgovarati o kontroli naoružanja, bezbjednosti izbora i nacionalnoj bezbjednosti.

Pompeo je u ponedjeljak rekao u intervjuu američkim medijima da je Tramp od njega zatražio da radi na američko-ruskim poslovnim odnosima, a da će sa Lavrovim razgovarati i o kontroli naoružanja.

Pompeo i Lavrov su se sastajali nekoliko puta tokom posljednjih godinu dana, i u Njujorku i u Rusiji, ali se do sada nisu sastali i u Vašingtonu.

Lavrov nije bio u Vašingtonu od 2017. Te godine, 10. maja, primio ga je Tramp u ovalnom salonu Bijele kuće. Susret je izazvao skandal zato što je američki predsjednik optužen da je otkrio povjerljive informacije o Siriji.

Bonus video: