Predsjednik čiji su idoli Huan Peron i Bob Dilan

Munjeviti uspon univerzitetskog profesora koji je prije svega godinu dana bio praktično nepoznat van političkih krugova u Argentini
913 pregleda 0 komentar(a)
Povratak peronista: Alberto Fernandez, Foto: Beta/AP
Povratak peronista: Alberto Fernandez, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.12.2019. 21:34h

Alberto Fernandez je sproveo neku vrstu puča. Posrednik i povjerenik predsjednika, prije svega godinu dana malo poznat van argentinskih političkih krugova, stao je danas na čelo treće po veličini ekonomije u Latinskoj Americi.

Umjereni peronista, obožavalac Boba Dilana, po kojem je nazvao svog crno-bijelog ovčarskog psa, sada treba da izvede još teži manevar u državi koju potresaju inflacija i nedostatak privrednog rasta.

Fernandez, univerzitetski profesor koji je na izborima u oktobru pobijedio konzervativca Maurisija Makrija, juče je položio zakletvu u meteoroskom usponu nakon što ga je u maju kao kandidata predstavila bivša predsjednika Kristina Fernandez de Kiršner.

„Znamo da nam predstoji uzak, složen i zahtjevan put u kojem nema prostora za magične dogme niti sa sektaške sukobe”, kazao je Fernandez u obraćanju Kongresu.

Ljudi koji poznaju Fernandeza kažu da će mu pregovaračke vještine koje je stekao tokom godina kao politički operativac biti ključne za obavljanje dužnosti.

„On je inteligentan čovjek, obrazovan, dobar slušalac, vodi dijalog i brani svoje stavove”, kazao je za Rojters bivši ministar inostranih poslova Horhe Taiana, koji je u periodu od 2003. do 2008. radio sa 60-godišnjim Fernandezom. „Nikada nije imao dogmatične stavove”.

Fernandezu je fleksibilnost pomogla da ujedini suvoparni peronističku političku grupaciju, a zahvaljujući imidžu blagog čovjeka iz naroda privukao je umjerene birače koji su bili zabrinuti zbog povratka razdorne Fernandez de Kiršner.

Do skoro je nadgledao ispite na Univerzitetu u Buenos Ajresu, gdje predaje.

Jedan od pokazatelja njegove kameleonske prilagodljivosti je i činjenica da je Fernandez bio poslanik partrije neoliberala, peronistički šef kabineta i član Radikalne građanske unije 1980-ih godina.

Raznovrsnost njegove ličnosti se održava i u muzičkom ukusu, navodi Rojters. Iza brkova i odijela koje nosi ovaj profesor prava, krije se muzičar i ljubitelj roka koji uzima gitaru svaki put kada mu to dozvoli argentinska politika.

„On je ovisnik od muzike, veoma kultivisan tip”, kazao je argentinski rok pionir Lito Nebia, Fernandezov idol, a kasnije i prijatelj.

Na pitanje o ideološkim uticajima, Fernandez je u jednom radio intervjuu kazao da su na njega uticali politički mislioci poput bivšeg predsjednika Huana Perona, ideološkog oca peronizma, ali i niz južnoameričkih i sjevernoameričkih muzičara.

„Ima tu dosta Nebia, Boba Dilana, Džoun Baez”, kazao je Fernandez, koji je kao 16-godišnji tinejdžer pustio brkove u čast nebia i kod njega išao na časove gitare.

Veliko pitanje za mnoge - investitore, poljoprivrednike i birače - jeste koliko je on istinski peronista. Mnogi strahuju da bi on mogao biti samo marioneta za ekstremnije „kiršnerističke” stavove, dok pojedine brine da nije dovoljno peronista.

Peronizam je široki politički pokret koji se prostire duž političkog spektra, ali je zasnovan na ideji „socijalne pravde”.

„Ne dopada mi se. On nije pravi peronista. Albertova ekonomija je neoliberalna”, kazao je ranije ove godine Giljermo Moreno, bivši sekretar trgovine koji je radio sa Fernandezom godinama.

Fernandez, odrastao u porodici pravnika, godinama je radio u peronizmu. Bio je šef kabineta za vrijeme vladavine bračnog para Kiršner.

Fernandez je takođe fanatični navijač fudbalskog kluba Argenitinos juniors, čiji se stadion nalazi nekoliko blokova od kuće u kojoj je odrastao u Buenos Ajresu.

Njegov odnos sa Kristinom Fernandez Kiršner, koja je imenovana za potpredsjednicu, je takođe složen. On ju je oštro kritikovao kada je njena administracija uvodila populističke politike uključujući kontrolu valute kao i ograničenja i poreze nametnute na uvoz poljoprivrednih proizvoda.

Argentina, Alberto Fernandez, Kristina Fernandez de Kiršner
Alberto fernandez i Kristina Fernandez de Kiršner nakon ceremonije polaganja zakletve(Foto: Beta/AP)

Uprkos nesuglasicama, pomirli su se prošle godine i iskoristili razlike kako bi ušli u predsjedničku palatu Kaza rosada. Pitanje je hoće li to potrajati.

Do izbora na sredini mandata 2021 neće biti problema, savez će opstati. Međutim ne znam šta će se desiti 2023, kada su novi parlamentarni izbori”, kazao je za Rojters izvor blizak Kristini Fernandez de Kiršner.

Bonus video: