MALO OHRABRUJUĆIH ZNAKOVA

Greta Tunberg optužila države za prevaru u borbi protiv klimatskih promjena

Prema Pariskom sporazumu o klimi iz 2015. koji predviđa ograničenje maksimalnog zagrijevanja na plus dva stepena nije obuhvaćen međunarodni vazduhoplovni ili pomorski sektor
546 pregleda 0 komentar(a)
Greta Tunberg, Foto: Beta/AP
Greta Tunberg, Foto: Beta/AP

Mlada aktivistkinja za klimu Greta Tunberg optužila je danas na konferenciji UN o klimi čak i najambicioznije zemlje da varaju oko njihovih obaveza za borbu protiv klimatskih promjena.

"Jedna šačica bogatih zemalja obećala je da će smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte za neke procente do ove ili one godine, ili da očekuje klimatsku neutralnost za toliko godina", rekla je ona na događaju organizovanom u okviru 25. konferencije UN o klimi (COP25) koja se održava u Madridu.

"To na prvi pogled izgleda impresivno, ali čak iako su namere dobre to nije vođstvo, to nije pokazivanje puta, to je prevara. Zato što većina njihovih obećanja ne uključuje avijaciju, pomorski sektor, uvezenu ili izvezenu robu, ali uključuju mogućnost da zemlje nadoknade svoje emisije (štetnih gasova) drugde", rekla je švedska tinejdžerka.

Prema Pariskom sporazumu o klimi iz 2015. koji predviđa ograničenje maksimalnog zagrijevanja na plus dva stepena nije obuhvaćen međunarodni vazduhoplovni ili pomorski sektor. A na tržištu emisionih jedinica, o čijim propisima se pregovara na ovoj konferenciji, omogućuje se državama da nadoknade svoje emisije.

Ukoliko se poštuju do sada preuzete obaveze država po pitanju klimatskog zagrijevanja, temperatura će se povećati tri stepena Celzijusa, tako da su predstavnici oko 200 država potpisnica Pariskog sporazuma okupljenih u Madridu od 2. do 13. decembra pod pritiskom da učine više i da to učine brže.

Međutim četiri dana od kraja sastanka malo je ohrabrujućih znakova.

Tunberg je rekla da se ovaj sastanak izgleda pretvorio u priliku za neke zemlje da pregovaraju o propustima i izbjegnu da povećaju svoje ambicije. Ona je rekla da zemlje uspijevaju da nađu vješte načine da izbjegnu da se angažuju za prave akcije. Ona je takođe pomenula da odbijaju da plate da pomognu zemljama koje su već pogođene klimatskim katastrofama.

"Kako biste odgovorili na činjenicu da ništa nije učinjeno bez osjećanja nekog bijesa", rekla je Tunberg.

Neposredno prije Grete Tunberg, direktorka Grinpis internešenela Dženifer Morgan ljutito je navela da nikad u 25 godina nije vidjela toliko veliki rascjep između konferencije o klimi i spoljnog svijeta.

"Rješenja su pred našim očima. Ali gdje su ljudi koji se za njih zalažu. Gdje su lideri, gdje su odrasli u sali", rekla je Morgan i dodala da se prolazi kroz "mračne dane" politike o klimi.