I DALJE PRIKUPLJAJU PODATKE

UN ne znaju da li je Saudijska Arabija napadnuta iranskim oružjem

SAD su za napad okrivile Iran, dok su vlasti u Rijadu saopštile da su projetkili i dronovi bili iranski ali ipak nijesu optužile Iran da ih je ispalio
1670 pregleda 0 komentar(a)
Napad na saudijska naftna postrojenja, Foto: Reuters, Reuters
Napad na saudijska naftna postrojenja, Foto: Reuters, Reuters

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da UN nijesu uspjele da dobiju nezavisnu potvrdu da su krstareće rakete i dronovi korišćeni za napade na aerodrom i naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji "iranskog porijekla".

Gutereš je rekao i da se ne zna da li je to naoružanje bilo prebačeno iz Irana "na način koji nije u skladu" s rezolucijom UN kojom je potvrđen nuklearni sporazum iz 2015.

SAD su za napad okrivile Iran, dok su vlasti u Rijadu saopštile da su projetkili i dronovi bili iranski ali ipak nijesu optužile Iran da ih je ispalio.

Gutereš je u izvještaju Savjetu bezbjednosti naveo da su UN ispitale ostatke sistema korišćenih u napadu i da i dalje prikuplja i analizira podatke.

U tom izvještaju se nalaze navodi SAD, Izraela, Francuske, Njemačke i Velike Britanije da je Iran izvodio aktivnosti povezane s balističkim raketama koje nijesu u skladu s rezolucijom UN.

Tu se nalaze i iranska demantovanja tih navoda i izjava da nijedan iranski projektil "nije dizajniran da nosi nuklearne bojeve glave".

Generalni sekretar nije iznosio ocjene o navodima bilo koje strane.

Preporučujemo za Vas