GODINU PROVELA NEUMORNO OBILAZEĆI PLANETU

Greta Tunberg priznala da joj je potreban odmor

Švedska tinejdžerka je nedavno proglašena za Tajmovu ličnost godine
2913 pregleda 5 komentar(a)
Greta Tunberg, Foto: AP, AP
Greta Tunberg, Foto: AP, AP

Mlada klimatska aktivistkinja Greta Tunberg, koja je prošlu godinu provela obilazeći neumorno planetu u borbi protiv klimatskih promjena, priznala je da joj je potreban odmor.

Da bi "probudila" svjetske lidere i upozorila javnost na opasnost od klimatskih promjena, putovala je automobilom, vozom, jedrila je, ali nije htjela da koristi avion zbog velikih emisija štetnih gasova. Nakon putovanja s jednog samita o klimi na drugi priznala je da joj treba odmor, prenosi britanski Independent.

Proglašena je Tajmovom ličnošću godine, a nedugo nakon toga se pridružila hiljadama studenata na sjeveru Italije, u Torinu, kako bi naterali vladu da radi više po pitanju emisija štetnih gasova.

tajm
"Tajmova" ličnost godine(Foto: AP)

Tamo je stigla vozom i automobilom. U Evropu je pak stigla nekoliko dana ranije, i to brodom, a prethodno je mjesecima vodila kampanje za klimu u SAD, javlja Rojters.

"Biću kod kuće za Božić i onda ću uzeti odmor tokom praznika. Morate se odmoriti. Ne možete ovo stalno raditi", rekla je ona, dodajući da ne zna koliko dugo će se odmarati, ali ne predugo.