poređale i fotografije ubijenih žena

Turske poslanice pjevale u znak podrške borbi protiv nasilja nad ženama

Osam poslanica opozicione Republikanske narodne partije (ĆP) pjevalo je tu pjesmu pri čemu su rukama udarale u klupe u parlamentu i držale 20 slika žena žrtava porodičnog nasilja
596 pregleda 0 komentar(a)
Turski parlament, Foto: Shutterstock
Turski parlament, Foto: Shutterstock

Turske poslanice pjevale su čileansku pjesmu u parlamentu i poređale fotografije ubijenih žena, u znak podrške borbi protiv nasilja nad ženama.

Osam poslanica opozicione Republikanske narodne partije (ĆP) pjevalo je tu pjesmu pri čemu su rukama udarale u klupe u parlamentu i držale 20 slika žena žrtava porodičnog nasilja, prenosi Rojters.

Poslanica Sera Kadigil iz ĆP rekla je da je cilj da se istakne položaj žena izloženih nasilju i ubistvima, prenosi Tanjug.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Šojluu, koji je takođe bio u parlamentu, rekao je da Turska dijeli bol svake žene ubijene u Turskoj i da je pjesma u Čileu pjevana iz nekih sasvim drugih razloga.

Prema nezvaničnim podacima jedne turske nevladine organizacije, samo u toku prošle godine u Turskoj je ubijeno 440 žena, što je duplo više nego 2012. godine kada je usvojen zakon o zaštiti žena.

Turska nema zvanične podatke o ubistvima žena, a pojedine NVO za zaštitu ženskih prava tvrde da Turska ne sprovodi zakone.

Prošle nedjelje uhapšeno je sedam učesnika protesta u Istanbulu, nazvanog Las Tesis protest po čileanskom feminističkom pokretu koji je inspirisao nastanak pjesme i plesa "Ti si silovatelj", a slični protesti planirani su i danas u Istanbulu i Izmiru.