tražio od premijera da uspostavi kontrolu nad situacijom

Šef Pentagona: Irak mora spriječiti napade na baze s američkim vojnicima

U proteklim su sedmicama učestali raketni napadi na baze u kojima su stacionirani i pripadnici koalicije predvođene SAD, pri čemu niko za njih zasad nije preuzeo odgovornost
640 pregleda 1 komentar(a)
Esper, Foto: AP
Esper, Foto: AP

Američki ministar odbrane, Mark Esper, izjavio je da je s iračkim premijerom Adelom Abdulom Mahdijem razgovarao o nizu napada na baze u kojima su smješteni američki vojnici, tražeći od njega da uspostavi kontrolu nad situacijom.

U proteklim su sedmicama učestali raketni napadi na baze u kojima su stacionirani i pripadnici koalicije predvođene SAD, pri čemu niko za njih zasad nije preuzeo odgovornost, prenosi Hina.

"Treba nam njihova pomoć da uspostavimo kontrolu nad bezbjednosnom situacijom i osiguramo stabilizaciju. Ujedno i dalje zadržavamo pravo na samoobranu i iskoristićemo ga", kazao je američki ministar novinarima nakon puta u Evropu.

Sumnja na Iran

Upitan tko je izveo napade, Esper je odgovorio: "Posumnjao bih na Iran koji stoji i iza mnogih drugih zloćudnih poteza u regiji, ali teško je uprijeti prstom u bilo koga."

Prethodno je iz kabineta iračkog premijera objavljeno da je američki ministar obrane zatražio od Mahdija da preduzme mjere kako bi spriječio napade na baze u kojima su stacionirani američki vojnici.

Irački premijer upozorio je Espera da bi jednostrani potezi mogli imati negativne posljedice koje bi bilo teško kontrolisati, a mogli bi ugroziti suverenitet Iraka.

Abdul Mahdi podnio je prošlog mjeseca ostavku na premijersku dužnost zbog masovnih antivladinih protesta. Otad je samo tehnički premijer.

Preporučujemo za Vas