SUD NAREDIO POZNATOM NOVINARU DA PLATI ODŠTETU

Pobjeda novinarke u slučaju silovanja

Optuženi novinar je blisko povezan sa premijerom Japana
1429 pregleda 0 komentar(a)
Šiori Ito, Foto: AP
Šiori Ito, Foto: AP

Japanski sud je naredio poznatom TV novinaru da plati odštetu u iznosu od 3,3 miliona jena (30 hiljada dolara) novinarki koja ga je optužila za silovanje.

Šiori Ito tvrdi da ju je Norijuki Jamaguči silovao 2015. dok je bila u nesvjesnom stanju.

Tužioci su ocijenili da nema dovoljno dokaza za krivično gonjenje, pa je novinarka pokrenula građansku parnicu.

Novinarka je postala simbol pokreta #MeToo u Japanu, gdje se seksualni napadi rijetko prijavljuju zbog straha od svaljivanja krivice i ponižavanja.

„Tako sam srećna“, kazala je 30-godišnja Ito nakon što je objavljena presuda. „Nije gotovo. Sada moram da se bavim time kako ću da živim sa ožiljcima“.

Nekoliko sati kasnije, Jamaguči je na konferenciji za novinare rekao da planira da uloži žalbu i ponovo je odbacio optužbe za silovanje.

Jamaguči (53) je bivši šef biroa u Vašingtonu velike japanske medijske kuće TBS i blisko je povezan sa premijerom Šinzom Abeom. Kada su se pojavili navodi o silovanju, Ito je bila pripravnica u agenciji Rojters.

Novinarka je ispričala da ju je Ito 2015. u Tokiju pozvao na večeru kako bi razgovarali o mogućem zaposlenju.

„Kada sam se osvijestila, pod jakim bolovima, bila sam u hotelskoj sobi i on je bio na meni“, ispričala je nedavno.

Istrage su otvorene, ali su odbačene, navodno zbog nedovoljno dokaza.

Mari Maura, profesorica političkih nauka sa tokijskog Univerziteta Sofia, ocijenila je da će presuda ohrabriti druge žrtve da progovore.

Istraživanje koje je sprovela vlada 2017. pokazalo je da samo četiri odsto žrtava prijavi silovanje policiji.

Iste godine, parlament je izmijenio stogodišnji zakon o silovanju i podigao minimalnu zatvorsku kaznu sa tri na pet godina te proširio definiciju žrtve seksualnog nasilja. Međutim, revizija je izazvala kritike zato što se nije dotakla kontroverznih zahtjeva da tužioci moraju dokazati da je bilo nasilja ili zastrašivanja ili da žrtva nije mogla da pruži otpor.

Novinarka je u svojoj knjizi „Crna kutija“ napisala da je policija imala nalog za hapšenje Jamagučija, ali da nije po njemu postupila. Poslanici opozicije su tada postavljali pitanja da li je Jamaguči dobio specijalni tretman zbog veza sa premijerom. Jamaguči je radio intervjue sa visokim funkcionerima i napisao je Abeovu biografiju.

Preporučujemo za Vas