Turska "štiti svoja prava" na istoku Sredozemlja: Stiže vojna podrška Libiji

Dok Grčka tvrdi da sporazum krši međunarodno pravo, Turska odbacuje te optužbe, uz obrazloženje da ima za cilj da zaštiti svoja prava na istoku Sredozemlja
2537 pregleda 0 komentar(a)
Turska Libija (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Turska Libija (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Turska će povećati svoju vojnu podršku međunarodno priznatoj vladi Libije ako je potrebno i procjeniće kopnene, vazdušne i morske opcije, prenosi Tanjug.

Turski predsjednik Redžep Taijip Erdogan je najavio vojnu podršku Libiji, nakon što su dve strane prošlog mjeseca potpisale sporazum o vojnoj saradnji.

Turska podržava Vladu nacionalnog sporazuma Fajez Seradža (VNS) u Libiji i već je poslala vojne zalihe GNA uprkos embargu na oružje Ujedinjenih nacija, navodi se u izvještaju stručnjaka UN prošlog mjeseca, prenosi Rojters.

Turska je takođe rekla da bi mogla da rasporedi trupe u Libiju ako VNS podnese takav zahtjev. VNS se mjesecima bori protiv ofanzive snaga Kalife Haftara na istoka zemlje. Haftarove snage dobile su podršku od Rusije, Egipta, Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prošlog mjeseca, Turska i VNS potpisali su sporazum o jačanju vojne saradnje i poseban sporazum o pomorskim granicama, koji je razbjesnio Grčku.

Dok Grčka tvrdi da sporazum krši međunarodno pravo, Turska odbacuje te optužbe, uz obrazloženje da ima za cilj da zaštiti svoja prava na istoku Sredozemlja.

Erdogan je u nedjelju rekao da se Turska "apsolutno" neće odbiti od sporazuma sa Libijom.

Bonus video: