Ubijen vojnik, ukradeno oružje u napadu u Venecueli

Ministar obrane Vladimir Padrino je rekao da su policija i vojska vratile svo ukradeno oružje i privele nekoliko osumnjičenih. Za napad je okrivio "ekstremističke sketore u opoziciji" ne navodeći nikoga pojedinačno
964 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U napadu na vojni objekat na jugu Venecuele u nedjelju ubijen je jedan vojnik i ukradeno oružje, rekle su vlasti Venecuele.

Ministar obrane Vladimir Padrino je rekao da su policija i vojska vratile svo ukradeno oružje i privele nekoliko osumnjičenih. Za napad je okrivio "ekstremističke sketore u opoziciji" ne navodeći nikoga pojedinačno.

Ministar informisanja Horhe Rodrigez je rekao da je u vezi s napadom koji se dogodio u južnoj državi Bolivar, blizu granice s Brazilom, uhapšeno šest osoba. Dodao je da su napadači obučavani u "paravojnim logorima u Kolumbiji" te da su dobili pomoć brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara.

Ministar vanjskih poslova Venecuele Horhe Areaza je grupu opisao kao "plaćenike" s bazom u Peruu a sam napad kao dio regionalne strategije da se destabilizuje Venecuela. Ni Rodriguez ni Areaza nisu iznijeli dokaze za svoje tvrdnje.

Peruanski ministar vanjskih poslova Gustavio Meca-Kuadro je u tvitu odbacio Areazine izjave kao "neistinite" i naveo da je Peru predan nalaženju "mirnog rješenja" za krizu u Venecueli.

Bolsonarov portparol nije želio komentarisati tvrdnje venecuelskih ministara, a komentar nije imalo ni kolumbijsko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Hina.

Bonus video: