godinama razmatraju kako da se riješi kriza

Japanska vlada predlaže postepeno puštanje vode iz Fukušime u more

Radioaktivna voda se i dalje akumulira, pošto je potrebna voda za hlađenje jezgra i smanjenje na minimum curenja iz oštećenih reaktora
1332 pregleda 1 komentar(a)
Fukušima, 2014., Foto: AP
Fukušima, 2014., Foto: AP

Japansko ministarstvo privrede i industrije predložilo je danas da se ogromna količine radioaktivne vode koja se nalazi u havarisanoj nuklearnoj centrali Fukušima odstrani ili postepenim ispuštanjem u okean ili isparavanjem.

Predlog je dat u pokušaju da se riješi veliki problem za operatora nuklearne centrale tokijske elektro kompanije TEPCO pošto nestaje raspoloživog prostora za skladištenje, uprkos strahovanju od ljutite reakcije javnosti.

Ovo je prvi put da je ministarstvo suzilo opcije za tu vodu. Gotovo devet godina od havarije centrale Fukušima Daiči 2011. godine, kao posljedica zemljotresa i cunamija, radioaktivna voda se i dalje akumulira pošto je potrebna voda za hlađenje jezgra i smanjenje na minimum curenja iz oštećenih reaktora.

Vladin tim godinama razmatra kako da se riješi ta kriza. U danas podnijetom nacrtu ministarstvo predlaže kontrolisano oslobađanje vode u Tihi okean, dozvoljavanje vodi da ispari ili kombinaciju te dvije metode.

Minstarstvo je saopštilo da je kontrolisano oslobađanje kontaminirane vode u more najbolja opcija, zato što bi se tako razvodnjila i raspršila voda iz centrale koristeći metod koji je odobrilo relevantno tijelo UN. Time bi se takođe olakšalo nadziranje nivoa radijacije u okolini.

Kada bi se cijela količina vode ispustila u periodu od godinu dana, nivoi radijacije bi se povećali hiljadu puta manje od nivoa koje ljudi obično dobiju iz prirodne okoline, navela je vlada.

Ministarstvo je ukazalo da je isparavanje kontaminirane vode testiran i dokazan metod poslije topljenja jezgra 1979. u nuklearnoj centrali "Tri majl ajlend" (Three Mile Island) u američkoj državi Pensilvaniji, kada je trebalo dvije godine da se oslobodi 87.000 tona vode kontaminirane tricijumom.

Japanska vlada i operator nuklearne centrale Tokijska elektro kompanija (TEPCO) nisu mogli da se riješe više od milion tona radioaktivne vode koja je procesuirana i uskladištena zbog protivljenja lokalnih ribara i stanovnika koji strahuju da bi to dalje naškodilo ugledu Fukušime i obnovi centrale.

Kompanija je uspjela da smanji obim vode ispumpavanje podzemne vode uzvodno i postavljanjem skupog podzemnog "ledenog zida" oko zgrada sa reaktorima da se spriječi curenje vode u more.

TEPCO navodi da ima prostora da uskladišti do 1,37 miliona tona i samo do ljeta 2022. godine što je podstaklo spekulacije da bi voda mogla da bude ispuštena poslije Olimpijade u Tokiju idućeg ljeta.

Kompanija i stručnjaci navode da rezervoari sa vodom blokiraju rad na gašenju centrale i da treba da oslobode prostor za izgradnju skladišta za uklonjen otpad i druge radioaktivne materijale.

Rezervoari bi takođe mogli da ispuste svoj radioaktivni sadržaj u slučaju većeg zemljotresa, cunamija ili poplave.

Stručnjaci, uključujući i stručnjake Međunarodne agencije za atomsku energiju koji su pregledali centralu Fukušima, smatraju da je kontrolisano oslobađanje vode u okean jedina realistična opcija, mada bi po njima ona trajala decenijama.

Preporučujemo za Vas