Turska osudila presudu saudijskih vlasti optuženima za ubistvo Kašogija

Kašogi (59), kritičar saudijskih vlasti i kolumnista lista Vašington post, ubijen je 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u koji je otišao po dokumenta potrebna za vjenčanje sa turskom državljankom
1121 pregleda 0 komentar(a)
Džamal Kašogi, Foto: AP, AP
Džamal Kašogi, Foto: AP, AP

Turske vlasti su danas ocijenile "skandaloznom" presude koje je izrekao saudijski sud u slučaju smrti novinara Džamala Kašogija, smatrajući da su pravi nalogodavci zaštićeni imunitetom.

"Saudijski sud je izrekao skandaloznu presudu poslije nekoliko mjeseci tajnih saslušanja o ubistvu Džamala Kašogija", izjavio je direktor za komunikacije turskog predsjedništva Fahretin Altun.

Sud u Rijadu danas je na smrt osudio pet Saudijaca u slučaju smrti Kašogija. Nijedna optužnica nije podignuta protiv Sauda al Kahtanija, savjetnika saudijskog prestolonasljednika Muhameda bin Salmana, dok je drugi osumnjičeni, predstavnik saudijske obavještajne agencije, general Ahmed al Asiri oslobođen optužbe.

Za obojicu se smatralo da su glavni osumnjičeni. Turske vlasti su u nekoliko navrata navodile da je nalog za ubistvo Kašogija dat iz kruga bliskog prestolonasljedniku.

Kašogi (59), kritičar saudijskih vlasti i kolumnista lista Vašington post, ubijen je 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u koji je otišao po dokumenta potrebna za vjenčanje sa turskom državljankom. Njegovo ubistvo je ugrozilo imidž Saudijske Arabije.

Ankara je u nekoliko navrata istakla neophodnost međunarodne istrage o toj aferi osuđujući "nedostatak transparetnosti" istrage saudijskih vlasti.

Kašogijevo tijelo nije pronađeno.