Sirijski pobunjenici sprječavaju civile da pobjegnu iz istočne Gute

Jedan civil je poginuo, a šestoro je ranjeno u posljednja 24 časa od pobunjeničkog granatiranja stambenih četvrti Damaska
3 komentar(a)
Sirija, istočna Guta, Foto: Reuters
Sirija, istočna Guta, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.03.2018. 20:53h

Sirijski pobunjenici sprječavaju civile da pobjegnu iz opasnih područja u predgrađu Damaska, u istočnoj Guti, saopštila je ruska vojska.

Pobunjenici krše dogovor o prekidu vatre u pet sirijskih provincija i u istočnoj Guti, navodi Interfaks pozivajući se na direktora ruskog Centra za mir i pomirenje u Siriji Jurija Jevtušenka.

Jedan civil je poginuo, a šestoro je ranjeno u posljednja 24 časa od pobunjeničkog granatiranja stambenih četvrti Damaska, rekao je Jevtušenko, prenosi Rojters.

Ruska vojska saopštila je ranije da su sirijski pobunjenici ubili četiri civila u istočnoj Guti tokom protesta, prenosi Tanjug.

General-major Vladimir Zolotukin izjavio je u Damasku da to ubijanje pokazuje da su prijetnje pobunjenika protiv ljudi koji žele da odu iz istočne Gute realne, prenijela je agencija Rojters.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je nedavno jednoglasno usvojio Rezoluciju 2401 kojom se zahtijeva tridesetodnevno primirje širom Sirije kako bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći i medicinska evakuacija.

Rezolucijom se pozivaju sve strane da odmah prestanu sa okupacijom naseljenih oblasti uključujući Gutu, Jarmuk, Fou i Kefraju.

Savjet bezbjednosti odobrio je i jedan izuzetak iz prekida vatre, navodeći da napadi na ekstremiste Islamske države i grupa bliskih Al Kaidi, kao što je Nusra front mogu da se nastave.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, takođe, naredio obustavu vatre u istočnoj Guti radi formiranja "humanitarnog koridora" kojim će civili moći da napuste to područje.

Obustava vatre stupila je na snagu 27. februara i trebalo bi da se poštuje svakog dana od devet časova do 14 sati.

Bonus video: