Kašogijeva vjerenica: Pogubljenja će samo sakriti istinu

Ubistvo Kašogija, koji je živio u SAD i kritikovao de fakto vlada Saudijske Arabije, princa prestolonasljednika Muhameda bin Salmana, izazvalo je burne reakcije širom svijeta, a neke vlade, kao i CIA, kažu da vjeruju da je princ naredio ubistvo
1712 pregleda 0 komentar(a)
Džamal Kašogi, Foto: AP, AP
Džamal Kašogi, Foto: AP, AP

Vjerenica ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija kazala je da je osuđivanje na smrt pet osoba nefer i nispravno i da će njihovo pogubljenje dodatno sakriti istinu.

Kašogi je nestao nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018. sa namjerom da uzme dokumenta za planirano vjenčanje. Njegovo tijelo je navodno raskomadano i uklonjeno iz zgrade, a njegovi ostaci nisu nađeni.

Saudijski sud je u ponedjeljak osudio pet osoba na smrt, a tri na zatvorske kazne zbog ubistva, dok je odbacio optužbe protiv još troje od ukupno 11 osoba kojima je suđeno. Istražiteljka UN je optužila Rijad da „ismijava” pravdu time što je oslobodio visoke figure koje su možda naredile ubistvo. Sud je odbacio otkrića iz istrage UN i zaključio da ubistvo nije počinjeno sa umišljajem, nego da je „odluka donesena u trenutku”.

Hašogijeva vjerenica Hatiče Čengiz je juče saopštila da suđenje nije otkrilo zašto su oni koji su proglašeni krivima ubili Hašogija jer je odražano iza zatvorenih vrata.

„Ako te ljude pogube bez ikakve šanse da govore i objasne svoje postupke, možda nikad nećemo saznati istinu o ubistvu“, kazala je Čengiz. Ona je pozvala „sve vlasti u svijetu“ da osude takvu odluku suda i spriječe bilo kakvo pogubljenje jer bi ono bilo „samo još jedan korak u skrivanju istine“.

Ubistvo Kašogija, koji je živio u SAD i kritikovao de fakto vlada Saudijske Arabije, princa prestolonasljednika Muhameda bin Salmana, izazvalo je burne reakcije širom svijeta, a neke vlade, kao i CIA, kažu da vjeruju da je princ naredio ubistvo.

Bonus video: