Predsjednik Iraka neće da imenuje Ejdanija za premijera: "Izbjeći još veće prolivanje krvi..."

Ovaj potez ubacuje zemlju u dalju neizvjesnost i produbljuje političku blokadu u jeku masovnih protesta koji su izbili 1. oktobra
721 pregleda 0 komentar(a)
Demonstrant gazi poster sa likom Asada al Ejdanija, Foto: Asada al Ejdanija
Demonstrant gazi poster sa likom Asada al Ejdanija, Foto: Asada al Ejdanija

Irački predsjednik Berham Saleh odbio je danas da za premijera imenuje izabranika parlamentarnog bloka koji uživa podršku Irana, koga su odbacili i antivladini demonstranti.

Predsjednik Saleh rekao je u saopštenju da neće imenovati guvernera južne provincije Basre, Asada al Ejdanija za novog premijera da bi se izbjeglo "još veće prolivanja krvi i očuvao građanski mir".

Al Ejdanija je juče predložio parlamentarni blok Fatah, koji uključuje i vođe povezane sa paravojnim snagama koje podržava Iran.

Čim je njegovo ime pomenuto odbili su ga irački demonstranti koji su izašli na ulice da osude to imenovanje preko megafona i da traže nezavisnog kandidata.

Predsjednik Saleh je u saopštenju upućenom predsjedniku parlamenta rekao da njegovo odbijanje da odredi al Ejdanija za mandatara može da se vidi kao kršenje ustava i da on prema tome stavlja svoju ostavku na raspolaganje parlamentu.

On nije formalno podnio ostavku već je ostavio parlamentu da odluči.

Ovaj potez ubacuje zemlju u dalju neizvjesnost i produbljuje političku blokadu u jeku masovnih protesta koji su izbili 1. oktobra.

Demonstranti traže svrgavanje cijele iračke političke elite zbog korupcije i lošeg upravljanja.

Protesti, koji su koncentrisani u Bagdadu i na većinski šiitskom jugu zemlje, takođe su prerasli u pobunu protiv iranskog političkog i vojnog uticaja u zemlji.

Ubrzo po izdavanju saopštenja predsjednik Saleh je napustio Bagdad i otišao u svoj rodni grad, Sulejmaniju, u poluautonomnoj iračkoj kurdskoj oblasti.

Demonstranti su se okupili na bagdadskom trgu Tahrir, da proslave Salehovu odluku.

Za sada se ne zna kako će parlament reagovati.

Jedan analitičar je rekao da je predsjednik otputovao u Sulejmaniju da se skloni od pritiska.

Irački premijer Abdel Abdul-Mahdi podnio je ostavku krajem prošlog mjeseca pod pritiskom demonstranata koji su tražili njegovu smjenu.

Više od 450 ljudi ubijeno je od oktobra, veliki dio njih su demonstranti koje su ubili pripadnici bezbjednosnih snaga.

Bonus video: