Turski predsjednik predstavio prvi domaći automobil

Erdogan je kazao da će infrastruktura za punjenje električnih automobila biti spremna do 2022. godine
9816 pregleda 13 komentar(a)
Vozila se očekuju na tržištu 2022, Foto: AP
Vozila se očekuju na tržištu 2022, Foto: AP
Ažurirano: 28.12.2019. 10:45h

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan predstavio je juče prototip prvog automobila koji će biti kompletno proizveden kod kuće. Taj projekat je odavno cilj Erdogana i njegove vladajuće AK stranke kao demonstracija porasta ekonomske moći Turske.

Na prezentaciji je poručeno da je cilj proizvodnja do 175.000 električnih automobila godišnje u projektu koji bi trebalo da košta 22 milijarde lira (3,7 milijardi dolara) tokom 13 godina, prenio je Rojters.

Erdogan je rekao da Turska ne planira samo da prodaje vozila na domaćem tržištu, nego i da želi da postane globalni brend, počevši od Evrope.

„Svi smo svjedoci da 60-godišnji turski san postaje stvarnost,“ rekao je Erdogan, aludirajući na propale planove u prošlosti da dobije automobil koji je u potpunosti proizveden kod kuće. „Kada vidimo ovo vozilo na putevima širom svijeta, naš cilj će biti ostvaren.“

Nakon njegovog govora, na podijum su postavljeni crveni SUV model automobila i drugi sivi „sedan“.

Erdogan je kazao da će infrastruktura za punjenje električnih automobila biti spremna širom zemlje do 2022.

Proizvođač je TOGG, konzorcijum pet turskih kompanija. Turski mediji su objavili da je dizajner italijanska kompanija Pininfarina, koja je kreirala modele za Ferari i proizvođača električnih automobila iz Kalifornije, Karma.

Erdogan je rekao da će se vozila proizvoditi u fabrici koja će biti izgrađena na bivšoj vojnoj zemlji u provinciji Bursa. Očekuje se da fabrika bude završena 2021 i da zaposli 4.300 radnika, prenio je AP.

Rojters navodi da je Turska već izvoznik u Evropu vozila koja u toj zemlji proizvode kompanije poput Forda, Fiat krajslera, Renoa, Tojote i Hjundaija. Novi projekat, pokrenut u oktobru, dobiće podršku države u vidu poreskih olakšica.

Grupa turskih inženjera je 1960-ih napravila prototipe automobila Devrim (revolucija), ali se kasnije odustalo od tog projekta.

Izvršni direktor TOGG-a, bivši čelnik Boša, Gurčan Karakaš, rekao je da se Turska nada da će proizvesti pet različitih modela automobila za 15 godina. Folksvagen je u oktobru saopštio da je odgodio konačnu odluku o tome da li će graditi fabriku automobila u Turskoj usljed međunarodnih kritika na račun turske vojne operacije u Siriji.

Bonus video: