Bivši ministar u Vijetnamu osuđen na doživotni zatvor zbog korupcije

Ngujenu Bak Sonu, ministru od 2011. do 2016. godine, prijetila je smrtna kazna, ali ju je izbjegao jer je u petak vratio novac
1942 pregleda 0 komentar(a)
Son na suđenju, Foto: Nguyen Van Diep/AP/VNA
Son na suđenju, Foto: Nguyen Van Diep/AP/VNA

Bivši ministar za informacije i komunikacije u Vijetnamu danas je osuđen na doživotni zatvor jer je primio mito od 3,2 miliona dolara, prenijeli su državni mediji podsjećajući da je to jedan od najvećih slučajeva kampanje protiv korupcije koje su sprovele komunističke vlasti zemlje.

Ngujenu Bak Sonu, ministru od 2011. do 2016. godine, prijetila je smrtna kazna, ali ju je izbjegao jer je u petak vratio novac.

On je zajedno sa svojim tadašnjim zamjenikom za primanje mita optužen kako bi odobrili javnoj kompaniji za telekomunikacije Mobifon kupovinu jedne privatne televizijske mreže (AVG) koja je bila u gubitku. Ta kupovina je na kraju otkazana a država je pretrpjela štetu od nekoliko miliona dolara.

Vijetnamski mediji su prenijeli da je suđenje dvojici zvaničnika, nekada članova moćnog Centralnog komiteta Komunističke partije, trajalo dvije nedjelje u sudu u Hanoju. Oni su uhapšeni u februaru.

Son je osuđen na doživotni zatvor a njegov zamjenik na 14 godina zatvora. Son je na sudu priznao da je loše postupio, dok je njegov zamjenik rekao da ga je "sramota" zbog grešaka.

Ukupno 11 osoba osuđeno u sklopu te afere. Svi su dobili zatvorske kazne od dvije do 23 godine zatvora.

Bonus video: