DOBILI "ODGOVARAJUĆE KAZNE", NE PRECIZIRAJU KAKVE

U Saudijskoj Arabiji više od 200 ljudi uhapšeno zbog nepristojnosti

Hapšenja su uslijedila poslije žalbe nekoliko žena na društvenim mrežama koje su navele da su bile zlostavljene tokom festivala elektronske muzike održanog početkom decembra u blizini Rijada
1945 pregleda 1 komentar(a)
Saudijska Arabija (Ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock
Saudijska Arabija (Ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock

Više od 200 osoba uhapšeno je posljednjih dana u Saudijskoj Arabiji zbog "nepristojnosti" i "zlostavljanja", što je prva kampanja te vrste od ublažavanja društvenih normi u toj veoma konzervativnoj zemlji.

Oko 120 muškaraca i žena uhapšeno je prošle nedjelje zbog "neprikladne odjeće", navela je policija u Rijadu i dodala da su uhapšeni dobili odgovarajuće kazne, ne precizirajući kakve.

Najmanje 88 osoba uhapšeno je posljednjih dana zbog "zlostavljanja", navela je policija u drugom saopštenju.

Hapšenja su uslijedila poslije žalbe nekoliko žena na društvenim mrežama koje su navele da su bile zlostavljene tokom festivala elektronske muzike održanog početkom decembra u blizini Rijada.

To je prva kampanja te vrste od kada je saudijski princ prestolonasljednik Muhamed bin Salman počeo da ublažava neke društvene norme.

Njegova politika je dovela do ponovnog otvaranja bioskopa, odobrenja da žene voze automobile, kao i do organizovanja koncerata i raznih sportskih dešavanja. To su pozdravili Saudijci posebno oni mlađi, do 30 godina.

Međutim, muškarci i žene treba da izbjegavaju suviše "usku odjeću" ili suviše "prisne gestove" na javnim mjestima, dok žene moraju odjećom da prekriju koljena i ramena, navodi se u propisima o pristojnosti.

Preporučujemo za Vas