"NEOPHODNO POSTIĆI POLITIČKI DOGOVOR U OKVIRU UJEDINJENIH NACIJA"

Francuski i egipatski predsjednici pozivaju na uzdržanost u Libiji

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u četvrtak je nagovijestio mogućnost direktne vojne intervencije njegove zemlje u Libiji. Erdogan je najavio da će turski parlament uskoro glasati o preijedlogu o slanju turskih trupa da podrže vladu u Tripoliju naspram snaga komandanta Kalife Haftara koje drže istok Libije
918 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija Libija, Foto: Shutterstock
Ilustracija Libija, Foto: Shutterstock

Predsjednici Francuske i Egipta Emanuel Makron i Abdel Fatah al Sisi telefonom su razgovarali o rizicima vojne eskalacije u Libiji i pozvali sve međunarodne i libijske aktere na veću uzdržanost, saopštila je danas Jelisejska palata.

"Oni su izrazili želju da se postigne politički dogovor u okviru Ujedinjenih nacija da bi se povratilo jedinstvo i pun suverenitet Libiji", dodalo je francusko predsjedništvo.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u četvrtak je nagovijestio mogućnost direktne vojne intervencije njegove zemlje u Libiji. Erdogan je najavio da će turski parlament uskoro glasati o preijedlogu o slanju turskih trupa da podrže vladu u Tripoliju naspram snaga komandanta Kalife Haftara koje drže istok Libije.

Makron i al Sisi dogovorili su se da se usaglašavaju po ovom pitanju da bi olakšali brzo pokretanje međulibijskih pregovora.

Dvojica šefova država su takodje razgovarali o situaciji u istočnom Sreduzemlju i ocijenili da je sporazum o razumijevanju postignut izmedju Turske i Libije o razgraničenju na moru suprotan pomorskom zakonu i dogovorili se da ostanu u bliskom kontaktu po tom pitanju.