Egipatskom novinaru policija pretresla roditeljsku kuću i uhapsila mu brata

Posljednjih godina egipatske vlasti su uhapsile desetine egipatskih novinara i protjerali neke strane novinare iz zemlje. I kada policija ne uspije da pronadje traženog osumnjičenog dešava se da se članovi porodice ili rođaci hapse umesto njih
1023 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.01.2020. 12:55h

Egipatski novinar poznat po kritici vlade rekao je danas da je policija pretresla kuću njegovih roditelja i uhapsila njegovog brata.

Mohamed el-Garhi je u tviter poruci napisao da je policija sinoć došla do doma njegovih roditelja koji žive sjeveroistočno od Kaira i pitala njegovog oca za njega.

Kada im je rečeno da je on u gradu policija je probudila njegovog brata i odvela ga.

"Mog brata Jasera nikada nije interesovala politika i nije uradio ništa loše", napisao je el-Garhi.

Ne zna se za sada gdje se njegov brat nalazi, a el-Garhi kaže da nema saopštenja od policije.

Uprkos pojačanoj kontroli nezavisnih medija u Egiptu, El Garhi je često kritikovao vladu predsednika Abdel-Fatah al Sisija i nedavno je preko svoje Fejsbuk stranice podržao Šadi el Gazali Harba, istaknutog političkog aktivistu koji je u pritvoru više od godinu dana.

Posljednjih godina egipatske vlasti su uhapsile desetine egipatskih novinara i protjerali neke strane novinare iz zemlje. I kada policija ne uspije da pronađe traženog osumnjičenog dešava se da se članovi porodice ili rodjaci hapse umesto njih.

Egipat je sa Turskom i Kinom među najgorim u svijetu po hapšenju novinara, prema američkom Komitetu za zaštitu novinara

Bonus video: